Vier maanden voorwaardelijk geëist tegen haatzaaier ‘Lodewijk Dijkstra’

Social Media
Beeld: Pexels

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft een celstraf van vier weken voorwaardelijk geeist tegen Ouassim T. Onder de naam ‘Lodewijk Dijkstra’ plaatste hij honderden dreigementen op social media. Die berichten stuurde hij vooral aan Nederlanders van Joodse komaf. Ook journalisten en vrouwen waren het doelwit.

Tussen 2018 en 2020 plaatste T. honderden haatberichten en bedreigingen op social mediaplatforms zoals Facebook. Volgens het OM duurde het onderzoek zo lang omdat de verdachte gebruik maakte van een valse naam. Hij was actief onder het pseudoniem ‘Lodewijk Dijkstra’. In zijn gebruikersprofiel schreef hij dat hij in een supermarkt werkte. Uit het politie-onderzoek bleek het om Ouassim T. te gaan, die nog bij zijn moeder woont. Dat schrijft de Telegraaf. Vanuit zijn kamertje schreef hij onthutsende teksten als ‘We gaan op Jodenjacht’, ‘Sterf in de gaskamer’ en ‘Er staat een gasdouche voor je klaar’.

Aangiften
De zaak kwam aan het rollen toen verschillende mensen aangifte deden van bedreiging en haatzaaien. Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ondernam actie tegen de stalker. Volgens CIDI kregen mensen van Joodse komaf, of met een Joodse affiniteit een stroom aan ‘misselijkmakende’ teksten te verduren. Daarnaast waren ook bekende commentatoren en journalisten, zoals Telegraaf-verslaggever Wierd Duk, het slachtoffer van T. Vrouwelijke Facebookgebruikers ontvingen seksistische beledigingen en bedreigingen. CIDI deed aangifte en kaartte de zaak aan bij het hoofdkantoor van Facebook. Het social mediabedrijf haalde het account na lang aandringen aan het einde van 2019 offline.

Tijdens de zitting voor de rechtbank van Amsterdam betoonde T. spijt. Het Openbaar Ministerie eiste behalve een voorwaardelijke celstraf van vier weken, ook een boete van 200 euro.

Antisemitisme op social media
Social mediaplatforms schieten flink tekort bij het aanpakken van antisemitisme op hun kanalen. Dat blijkt uit het eerder verschenen rapport Failure to Protect van het Center for Countering Digital Hate (CCDH). Volgens de onderzoekers van de Brits-Amerikaanse non-profit organisatie reageren de techbedrijven nauwelijks op klachten van andere gebruikers. Daardoor slagen ze er niet in hun eigen gebruikersrichtlijnen tegen antisemitische berichten te handhaven.

Volgens het CCDH blijven hashtags op Twitter als #killthejews en #holohoax gewoon staan, zonder dat moderatoren ingrijpen. Facebook en Instagram doen het niet veel beter.

Lees ook:
Celstraf voor antisemitisme op social media.

Een 19-jarige man uit Hilversum is veroordeeld tot een celstraf van 180 dagen, waarvan 136 dagen voorwaardelijk, wegens antisemitisme en racisme. Hij plaatste kwetsende teksten en filmpjes op social media. Daarnaast krijgt hij een taakstraf van 120 uur. De rechter achtte hem ook schuldig aan verboden wapenbezit.

Categorie:

Home » Nieuws » Vier maanden voorwaardelijk geëist tegen haatzaaier ‘Lodewijk Dijkstra’