Viering Belgisch EU-voorzitterschap ontspoort door anti-Israëlprotest

Zie ons Doen (VRT)

Artiesten hebben een publieksviering voor de start van het Belgische EU-voorzitterschap in Vlaanderen gekaapt met hun anti-Israël-boodschap. Gedurende een concert in Mechelen klonken er leuzen tegen Israël en voor de Palestijnen. Ook stonden er demonstranten in het publiek. Het programma moest herhaaldelijk worden stilgelegd en ontspoorde zaterdag faliekant.

Ceasefire now

Tijdens het evenement ‘Zie ons doen’ namen pro-Palestijnse actievoerders de overhand. Vanuit het publiek werd geroepen ‘Free, free Palestine!’ en ‘Ceasefire now!’, en met Palestijnse vlaggen gezwaaid. Het evenement werd kort stilgelegd voor de kijkers die live meekeken. De politie plukte een paar activisten uit de menigte. De artiesten die achter de schermen klaarstonden om op te treden, raakten naar eigen zeggen in gewetensnood.

Zangeres Laura Tesoro zwaaide met een Palestijnse vlag en riep: ‘From the river to the sea, Palestine will be free’, waarna de show werd onderbroken en Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) het podium opkwam. “We leven in een vrije samenleving, of je nu voor of tegen bent, dat is iedereen zijn recht. Maar de mensen die hier zijn om feest te vieren hebben ook recht op hun feest,” aldus de burgemeester.  

Na de toespraak van Somers leek het even rustig. De show ging door, maar kort daarna werd het opnieuw onderbroken omdat er te veel rumoer uit het publiek bleef komen. Na een pauze van ruim tien minuten werd het optreden hervat met een nummer van Goose. Vervolgens waren er technische mankementen. Of de activisten hebben geknoeid met de techniek, bleef de vraag, maar gespannen bleef het wel.

Peeters

Bart Peeters, presentator en artiest, verscheen vervolgens op het podium met een heldere boodschap. “We hebben notitie genomen van jullie boodschap. Mensen hebben het recht om hun mening te zeggen. Respect, punt is gemaakt,” zei hij tegen de boze mensen. “Ik ben natuurlijk naïef, want ik ben maar een zanger. Maar ik hoop dat dit ooit goed komt. Met de vrede, met de liefde en met de wereld.” Hij zette vervolgens een liedje in.

De Vlaamse minister-president en tevens minister van Cultuur, Jan Jambon (N-VA) heeft geen begrip voor de demonstranten. “Zo’n feest verstoor je niet. Er zijn gelegenheden genoeg om te manifesteren. Je moet ook respect hebben voor de duizenden mensen die voor het spektakel gekomen zijn. Laat ons de start van het EU-voorzitterschap aangrijpen om effectief mensen te verbinden,” zegt hij tegen de VRT. Uiteindelijk zijn tien mensen opgepakt. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Viering Belgisch EU-voorzitterschap ontspoort door anti-Israëlprotest