Vlaamse regering wil af van sjechieta

Sjechieta
breakingIsraelnews

De Vlaamse regering wil een totaalverbod op het onverdoofd ritueel slachten, waaronder de Joodse slacht – sjechieta – en islamitische slacht – halal. Momenteel is alleen nog het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtplekken verboden en dat is vooral voor de Vlaamse moslimgemeenschap een probleem. Vlaamse minister Ben Weyts (N-VA) van Dierenwelzijn wil dit verbod echter uitbreiden naar de erkende religieuze slachthuizen, ook de Joodse. “Ik zet resoluut door, ondanks de schadeclaims. In de toekomst wil ik een totaalverbod op rituele slachting.”

Voor de Joodse gemeenschap zijn de plannen van Weyts onaanvaardbaar. In België mogen de Joden dieren al meer dan honderd jaar naar eigen regels slachten. “De samenleving heeft nooit problemen met ons gehad op dat gebied. Wij zien niet in dat onze manier van slachten nu wel problemen zou kunnen veroorzaken”, zo laat Pinkas Kornfeld, vicevoorzitter van het Forum der Joodse Organisaties (FJO) weten. De gemeenschap verwacht juist grote problemen als er een Vlaams verbod komt. “Er zijn landen waar al dergelijke verboden zijn en daar moet het kosjere vlees geïmporteerd worden.” 

Tot nu toe is het Forum niet gekend in de ideeën van Weyts. De organisatie verwacht dat het totaalverbod er niet snel zal komen, maar de minister is vastberaden. Weyts kreeg in eerste instantie kritiek, omdat hij het verbod op rituele slachting in tijdelijke slachthuizen laat had aangekondigd, maar relativeert dat. Het gaat het in eerste instantie om de tijdelijke slachtplaatsen.  “Toen ik net minister was heb ik mijn goedkeuring voor tijdelijke slachthuizen moeten verlenen, maar heb ik wel gezegd dat het laatste keer was. Velen dachten dat het niet zo’n vaart zou lopen, maar de moslims hebben wel degelijk een overgangsperiode gekend. Ik heb de wet aan mijn kant. De Europese regelgeving en de Raad van State geven mij gelijk.” Volgens de N-VA’er zijn er ook alternatieven voor ritueel slachten in het buitenland [dv].

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » België » Vlaamse regering wil af van sjechieta