Dé online community van Joods Nederland. 11 Av 5778 · 23 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Vondst 1600 jaar oude pottenbakkerij in Gallilea

Tijdens een archeologische opgraving in Shlomi, in het westen van Gallilea, is een pottenbakkerij met een ongewone oven gevonden. In de werkplaats werden 1600 jaar geleden, in de Romeinse tijd, potten gebakken. De Israëlische Autoriteit voor Oudheden maakte dit afgelopen woensdag bekend.

De oven werd ontdekt tijdens een grote, zes maanden durende opgraving waaraan honderden jongeren uit het noorden van Israël, waaronder leerlingen van middelbare scholen uit Nahariya en Kiryat Bialik, als vrijwilliger meewerkten. De opgraving vindt plaats op de archeologisch belangrijke plek Bat el-Jabal. Dit gebeurt voordat daar een nieuwe wijk wordt gebouwd. Het initiatief kwam van de Israëlische Landadministratie en de gemeenteraad van Shlomi, zei de Israëlische Autoriteit voor Oudheden.

Volgens directeur Joppe Gosker van de Israëlische Autoriteit voor Oudheden is de vondst ongebruikelijk in vergelijking met andere uit die periode: “Deze pottenbakkerswerkplaats is bijzonder door zijn unieke oven die in de rotsen is uitgehouwen en anders is dan de meeste ovens, die gemaakt zijn van stenen, aarde en modder,” aldus Gosker, die opmerkte dat er in de werkplaats ook een systeem was om water op te slaan en opslagruimten. “De oven is met grote precisie gebouwd,” zegt hij. “Hij bestaat uit twee ruimten: een gedeelte voor vuur, waarin takken werden gelegd, en een tweede ruimte waarin het aardewerk werd geplaatst om in de gloeiende hitte te bakken.”

Een groot deel van de archeologische opgraving Bat el-Jabal wordt een archeologisch park voor de bewoners van de nieuwe wijk en voor het algemene publiek. Bij andere opgravingen in de omgeving zijn de resten gevonden van een paleisachtig gebouw met een poort, waarschijnlijk uit de laat-Romeinse periode, die samenvalt met die waarin de pottenbakkerij gebruikt werd. De muren van de gebouwen in de omgeving stammen waarschijnlijk uit de Byzantijnse tijd.

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X