Voorstelling Lia Koenig bruut verstoord

Beeld: Maarten Brante
Beeld: Maarten Brante

In De Doelenzaal aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam gaf de 85-jarige Lia Koenig gisteravond een voorstelling. Zij was de hoofdgast van het meerdaagse festival Spot On, een Israëlisch theaterfestival. Haar optreden werd echter onderbroken door demonstranten die met een Palestijnse vlag stonden te zwaaien. Ze scandeerden ‘Free Palestine!’ en ‘Boycot Israël!’. Koening reageerde door te zeggen dat zij vereerd was dat de demonstranten speciaal voor haar gekomen waren.

Volgens de stichting Diensten Onderzoek Centrum Palestina zijn er negen demonstranten gearresteerd. ‘Ze vinden het ongepast en ongeneerd dat Israël in het zonnetje wordt gezet met een amusementsprogramma dat tot doel lijkt te hebben Amsterdammers de beelden van “Ground Zero” in Gaza te doen vergeten’, aldus het centrum in een verklaring. De politie laat weten dat er negen demonstranten zijn aangehouden. Ze zijn intussen op vrije voeten.

Eerder op de avond stond er een handjevol anti-Israëli activisten met Palestijnse vlaggen voor de ingang van het Doelentheater. De aanwezige fotojournalist Maarten Brante maakte foto’s van hen en werd beschuldigd een onderdeel van de AIVD te zijn. De demonstranten mochten het theater niet in. De groep die werd opgepakt was ‘under cover’ en haalde de theaterzaal wel. Ze maakten er trots een filmpje van. Los van de incidenten van zaterdagavond is het festival goed verlopen [bl]. 

Categorie:

Home » Nieuws » Voorstelling Lia Koenig bruut verstoord