Wakker in een nieuwe wereld

Beeld: Twitter
Beeld: Twitter

‘Twee keer eerder voerde ik actief campagne bij landelijke verkiezingen. Afgelopen keer stelde ik me terughoudender op. En nu ben ik verkozen in de Amsterdamse gemeenteraad. Het kan raar lopen. Een lang geleden geplande vakantieweek naar Ierland valt nu ineens middenin de onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur. Gelukkig maar een week, maar toch. Vlakbij een Iers watervalletje ga ik apart staan als mijn telefoon gaat voor ons telefonische overleg. In het hotel tik ik later nog een paar tekstjes in. Via iPad en telefoon ben ik aangehaakt, zoals wij allemaal. En toen Groen Links er tot onze verbazing ineens uitstapte, was ik weer in Amsterdam en al even verbaasd als de meeste anderen. Het groenste coalitieakkoord ooit is helaas al weer geschiedenis voordat het in werking trad.

Toen ik me vanuit Dublin – in reactie op een fractiegenoot – op Twitter verbaasde over de op 1 mei gesloten burelen van de gemeente, was dat zelfs nieuws op de site van AT5. Mijn enthousiasme voor een vriendenband met Tel Aviv bewoog een Amsterdammer tot een bezorgde brief aan onze fractie. Of we niet beter vrienden met Ramallah zouden zouden moeten worden in plaats van met de Israëlische metropool aan de Middellandse Zee. Zag vorige week Maccabi de Europa Cup basketbal winnen en verheug me over het eerste optreden in Tel Aviv van The Stones begin juni. Geloof niet dat ik er nu heen ga, maar toch.

Intussen neemt het aantal antisemitische incidenten in Europa toe. De aanslag in Brussel is daarbij een nieuw dieptepunt dat ook hier niet onopgemerkt blijft. In Amsterdam gaat het nu over beveiliging van Joodse scholen en andere gebouwen en over reparatie van historisch onrecht (onterecht betaalde erfpacht door overlevenden na de oorlog). Brusselse en Franse toestanden moeten ons bespaard blijven. En de overheid heeft hier een duidelijke taak. Zo worden we allemaal wakker in een nieuwe wereld. Ik had toen ik startte als gemeenteraadslid aanvankelijk niet deze nieuwe wereld in gedachten, maar wakker ben ik in elk geval.’

Bart Vink is gemeenteraadslid voor D66 in Amsterdam. Hij heeft een Joodse achtergrond en houdt zich onder meer bezig met Joodse vraagstukken in de Amsterdamse raad. 

Categorie:

Home » Columns en opinie » Wakker in een nieuwe wereld