Werkelijkheid – commentaar Esther Voet

Esther Voet
FB

‘Iedere keer opnieuw is het bijzonder om in werkelijkheid te zien wat de gevolgen zijn van berichten die we lezen in de krant. Alarmsirenes tijdens gewapende conflicten met bijvoorbeeld Gaza, tonen niet de ontwrichting van het dagelijks leven in Israël.

We kijken hier allang niet meer op wanneer daar weer een steekpartij heeft plaatsgevonden, ergens in Israël. De dader wordt dan geneutraliseerd, neergeschoten of doodgeschoten, wat we terugzien in de koppen: ‘Palestijnen doodgeschoten in Israël’. Je moet echt even het artikel lezen om er vervolgens achter te komen dat vaak heel jonge kinderen (13, 15 jaar) met messen achteloze burgers hebben toegetakeld.

Afgelopen week was ik in Jeruzalem. Het leven gaat er op het eerste gezicht gewoon door. Totdat ik naar de Oude Stad wilde. Voor het eerst in tijden vroeg ik me af: is het daar wel veilig? Uiteindelijk vroeg ik het een taxichauffeur. “Ik zou in ieder geval de Damascuspoort mijden,” antwoordde hij. Er hebben zich bij de Damascuspoort meerdere steekpartijen voorgedaan, vandaar. Dus liep ik even later door de Jaffapoort naar binnen en ging op zoek naar dat Arabische winkeltje waar ik ooit van die prachtige filigrein oorbellen had gekocht. Ik vond het niet meer terug. In het straatje waar hij destijds zat waren zeker tien, elf winkels dicht.

Ik liep terug naar ‘de hoofdstraat’. En toen viel het me op: hoe stil het was op straat. Waar je normaal over de hoofden kunt lopen, zag ik nu een verdwaalde Chinese toerist, een paar nonnen en priesters en wat ander loslopend volk. De verkopers waren veruit in de meerderheid. Ik ging binnen bij een ander vast Arabisch adresje, waar ik uiteindelijk een paar prachtoorbellen vond. “Wat is het stil in de stad,” merkte ik bijna retorisch op. “U bent een van de weinigen die de oude stad binnenkomt,” antwoordde hij terwijl ik nipte van mijn koffie met hel. “Het zijn de steekpartijen, mevrouw. U bent vandaag mijn tweede klant.”

Het was vier uur in de middag. Ik was de tweede klant. Toen ik mijn ervaring later op Facebook deelde, vertelde een in Jeruzalem wonende vriendin dat ze inderdaad nu even niet de oude stad in durft. Kijk, dát zijn de gevolgen in het dagelijks leven van de berichten uit de krant.’

Dit artikel verscheen als hoofdredactioneel commentaar in het Nieuw Israëlietisch Weekblad. Het NIW is een partner van Jonet en publiceert artikelen op deze site. Deze week in het blad:

Internationaal 10. Iran en Hamas
De haat tegen Israël in de islamitische wereld is zelfs groter dan
die tussen soennieten en sjiieten: Hamas krijgt zowel militaire
als financiële steun van Iran en trekt nu de banden aan.

Opinie 15. Ontdekking
Als iemand ontdekt of zich bewust wordt van het feit dat hij
Joods is, kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Zeker als
iemand orthodox wordt, legt Salomon Bouman uit.

Joods leven in beeld 18. Niet onder de douche
Elke week komen de leden van ‘vocal group’ Hebrew Groove
bij elkaar om onder de bezielende leiding van dirigent Noam
Vazana de sterren van de hemel te zingen. In het Ivriet.

Boeken 24. Van Judas tot Cohen
Channa Kalmann heeft voor u interessante boeken die de
afgelopen tijd zijn verschenen op een rijtje gezet. Wat ze met
elkaar gemeen hebben: ze gaan allemaal over familie.

Categorie:

Home » Columns en opinie » Gastcolumns en blogs » Werkelijkheid – commentaar Esther Voet