Willy Lindwer maakt film over Provo’s

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Lindwer werd bekend met zijn films en documentaires over de geschiedenis van Joods Nederland. Met zijn nieuwste film wil hij onder meer de Zeitgeist van de jaren zestig laten zien. Indertijd sympathiseerde hij met de Provo’s, die Amsterdam op haar kop zetten. “Zelf ging ik niet naar ‘t Lieverdje, maar ik maakte alles van dichtbij mee. Het was de periode dat ik op de middelbare school zat bij het Leidseplein en daarna op de Filmacademie in de binnenstad”, vertelt Lindwer. In mei is het vijftig jaar geleden dat de Provo-beweging ontstond. Met acties bij het beeldje Het Lieverdje op het Spui en het witte fietsenplan probeerde een klein groepje mensen te breken met de strakke vooroorlogse maatschappij. Dat zijn nu, een halve eeuw later, voor Lindwer redenen genoeg om met een film te komen, waarin zijn eigen beleving van toen meegenomen wordt.

Hoofdvraag: Welke gevoelige snaar wisten de Provo’s te raken en hoe konden ze zoveel weerklank uitlokken? In Nederland en daarbuiten werd met verbazing en ontzetting naar de toestanden in Amsterdam gekeken. Wat was er aan de hand? De film laat zien dat de roerige jaren zestig in aanvang al in het midden van de jaren vijftig begonnen, toen in de naoorlogse welvaartsstaat de jeugdcultuur een stevige omslag begon te maken. Fenomenen als beatniks, marihuana, nozems, pleiners en dijkers, anarchisme, ban-de-bom, anti-atoombom en anti-Vietnam demonstraties, revolutie, hippies en flower power, hebben Amsterdam en de jaren zestig haar gezicht gegeven. De naoorlogse generatie wilde breken met de voorliggende periode en dat is op spectaculaire wijze gelukt. Het gezapige leven kwam tot een einde en de grote verandering werd een feit.

Lindwer is trots op zijn film, die deze week in premiere gaat en in verschillende Nederlandse arthouse bioscopen te zien zal zijn. In de documentaire laat hij unieke beelden van toen zien en blikken de hoofdrolspelers uit die tijd terug. Wat is er veranderd sindsdien en waarom heeft Amsterdam nog steeds een aantrekkingskracht op vrije geesten? Hoe kon Provo in de korte periode van haar bestaan tussen 1965 en 1967 voor zoveel tumult zorgen? Provo was een katalysator voor de opkomst van allerlei stromingen en bewegingen die jarenlang de toon zouden zetten: studentenprotest, seksuele revolutie, homo- en vrouwenemancipatie, de milieubeweging, de vredesbeweging, de kraakbeweging. De omwentelingen in de jaren zestig worden alom erkend als ingrijpende gebeurtenissen die tot op de dag van vandaag hun sporen in het Nederlandse sociale, culturele en politieke klimaat nagelaten hebben [bl].

In Nieuwsuur legde Lindwer uit wat zijn motivatie en gevoel bij de film waren. Bekijk het item via deze link: 

http://www.npo.nl/nieuwsuur/04-02-2015/VPWON_1235679?start_at=36900

Categorie:

Home » Cultuur » Film » Willy Lindwer maakt film over Provo’s