Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt in Arnhem

Yad Vashem-prijs
Ushmm

In de Arnhemse synagoge hebben twee overlevenden van de Sjoa de Yad Vashem-onderscheiding gegeven aan nabestaanden van personen die hen indertijd onderdak boden. Het gaat om vier mensen uit Zwolle en om hun familieleden. De overlevenden zijn de broers Lex en Max Nathans. Thans zijn ze bejaard, maar dankzij dappere burgers uit Overijssel en Gelderland konden zij de Tweede Wereldoorlog wél overleven. In de sjoel van Arnhem stond het redden van Lex Nathans centraal. Er waren rond de honderd mensen aanwezig.

Lex Nathans werd in de Tweede Oorlog geboren op het onderduikadres in Zwolle. Zijn moeder Lies Nathans bracht hem op 6 februari 1943 ter wereld in een kamertje van Nelis en Truus Hennevanger, het echtpaar waar ze ondergedoken zaten. Vader Simon Nathans zat verderop verborgen bij het echtpaar Lieuwe en Catharina Gezina Flisijn. Broer Max, die al wat ouder was, was ondergebracht bij gezinnen in Oldebroek en Zetten. Lex werd na drie dagen bij een weduwe in Andijk ondergebracht. Zij had al twaalf kinderen. Hier overleefde hij de oorlog, waarna hij werd herenigd met zijn biologische ouders. Beide broers wonen momenteel in Israël.

Tot aan de oorlog leefde het gezin Nathans in de Arnhemse wijk Hoogkamp. Zij kozen daarom de Arnhemse sjoel uit voor de Yad Vashem-ceremonie. De ontroerde nabestaande Harry Flisijn haalde herinneringen op aan zijn ouders. “Ze lazen veel uit de bijbel over het lot van het Joodse volk.” Nabestaande Monique Herings-Hennevanger prees de de warmte van haar grootouders en vertelt dat het bij de geboorte van Lex verkeerd liep. “De buren hoorden een baby huilen. Mijn oma heeft ze verteld dat het een nichtje was. En dat ze na drie dagen weer naar huis gingen.”

Yad Vashem in Jeruzalem is het instituut ter nagedachtenis van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust en van de duizenden bloeiende Joodse gemeenschappen, die door de nazi’s zijn verwoest in de periode 1939-1945. Het instituut is tevens een centrum van onderzoek naar zowel de oorzaken als de gevolgen van de Jodenvervolging tijdens de Duitse overheersing van grote delen van Europa voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De houders van de Yad Vashem-onderscheiding mogen zich scharen onder de ‘rechtvaardigen onder de volkeren’.

Categorie:

Home » Nieuws » Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt in Arnhem