Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Zeg mij wie uw vrienden zijn… – column Awraham Meijers

‘Kom, laten we het eens hebben over een onderwerp waar je nimmer over uitgepraat, of –geschreven raakt, namelijk het fenomeen van “Nette Bezorgde Burgers” (NBB) ook wel “Eerlijke Hardwerkende Burgers” (EHWB) genoemd. En laten we de “Wij Zijn Boze Burgers” (WZBB) niet vergeten. Vroeger behoorden dergelijke klaaglieden tot de “Zwijgende Meerderheid”, wat nogal curieus is, want hoe kun je weten of er een meerderheid is als ze hun waffel houden? Maar dat terzijde.
De laatste jaren lopen er zeurpieten rond die gebukt gaan onder het juk van hun zelfmedelijden. Ze janken over hun ellendig bestaan, over de Hoge Heren in Den Haag en de klote maatschappij. De anderen zijn schuldig aan hun miserabele situatie, zeggen ze.
In democratische landen mogen NBB’ers, EHWB’ers en WZBB’ers meedoen aan verkiezingen, waarna ze zeuren omdat “het politieke establishment” weer de meeste stemmen kreeg. Een nadeel van democratie is vrije verkiezingen, zal ik maar zeggen.
Dit alsmaar morrende volk wordt pas gevaarlijk als een leider opstaat die hen de straat oplokt en eenmaal daar, diens aanwijzingen slaafs opvolgt.
Zo was ik vorige week bij een samenkomst waar herdacht werd dat in Duitsland tijdens de Kristallnacht (1938) de virulente Jodenhaat het (voorlopig) dieptepunt bereikte. De aangerichte schade in de straten van Duitsland door het opgefokte gepeupel: 1.400 synagogen in brand, 7.500 winkels en bedrijven van Joodse eigenaren vernietigd. In Berlijn gingen 25.000 boeken van (voornamelijk) Joodse auteurs op de brandstapel. Zesennegentig Joodse burgers zijn op straat vermoord.
Enkele maanden nadat Hitler aan de macht kwam verschenen borden in straten en op pleinen met opschriften als “Joden niet welkom” en “Koop niet bij Joden”. Sommigen moesten met een bord lopen met de tekst: “Ich bin ein Judensau”.
In 1935 waren de zogenoemde Neurenberger Rassenwetten uitgevaardigd, die het leven van de circa 600.000 Joden steeds moeilijker maakten. Zij konden geen ambtenaar worden, hadden niet langer toegang tot de universiteiten, mochten niet meer voor kranten schrijven. Ze waren hun burgerrechten verloren. Ze zouden ook hun leven verliezen.

We schrijven 2017. Er is welvaart. Er is democratie. Er is gelijkheid tussen mannen en vrouwen – mag je nog beide seksen zeggen? Er zijn godzijdank genderneutrale toiletten. Er is glutenvrij brood. Er is vrijheid van godsdienst. Er gaat geen dag voorbij of Paul de Leeuw is op tv. Er is feeststol in plaats van kerststol. Er zijn lente-eitjes in plaats van paaseitjes. Er zijn geen zwarte pieten meer. Er staat geen kruis meer op de mijter van de geëxcommuniceerde oude heer Klaas uit Spanje. Er is binnenkort geen sinterkaas meer. Er is geen Kalifaat meer. Er komen steeds meer auto-werende betonblokken in de steden. Er is een plafond in de pensioengerechtigde leeftijd – toch? Er wappert – bij wijze van spreken – een Nederlandse vlag in de Tweede Kamer. En, o ja: Er gaat geen dag voorbij of Paul de Leeuw is op tv. Dus zijn we met z’n allen zielsgelukkig.
Nou nee; er zijn nog steeds klagers die onder leiding van (uiteraard charismatische) leiders ooit de straat op zullen gaan “om hun mores te leren”. Wij kennen het negativisme van de PVV, van de partij DENK – die denkt dat Israëlische Joden imperialistische varkens zijn – en van het Forum voor Democratie, waarvan leider Thierry Baudet graag uithaalt naar “de linkse pers”.

Er is inmiddels een rijzende ster die wel de staat opgaat: Edwin Wagensveld. Zeg maar Ed.
Voor wie het nog niet weet: Ed is de (uiteraard) charismatische aanvoerder van de Nederlandse factie van Pegida, de felle anti-islambeweging. Uiteraard is Ed geen nazi-sympathiesant, hoewel hij vorig jaar is aangehouden toen hij tijdens een toespraak een hakenkruis liet zien. Uiteraard zegt hij geweldloos te zijn, maar mijnheer de pacifist verkoopt onder de handelsnaam “Der Hollander” in Duitsland wapens zoals pepperspray, luchtdrukgeweren en stroomstootwapens. Hij beweert dat deze vooral voor sport en zelfverdediging worden gebruikt en in Duitsland legaal zijn. Maar zijn website richt zich ook op Nederland, waar pepperspray en stroomstootwapens voor particulieren zijn verboden. Dus tja.

Begin deze maand reisde onze vredesduif met enkele volgelingen naar Enschede, waar een moskee zal worden gebouwd. De heren sloegen op de bouwlocatie een paal met een kruis in de grond, waarna dit met varkensbloed werd ingesmeerd.
Raar misschien, maar dit doet mij denken aan een bepaalde periode in “Duitschland”.
Ik heb op Facebook gekeken wie Eds vrienden zijn. Dat zijn er 3.087. Veel foto’s van kerels in gevechtstenue, wapens, vechthonden. Héél bizar: Sommige Pegida-lieverds delen met mij bekende en minder bekende (Joodse) FB-vrienden.

Oei, als dat de vrienden van mijn vrienden zijn, ben ik zo vrij een eeuwenoud gezegde aan te halen: “Zeg mij wie uw vrienden zijn en ik zal zeggen wie gij zijt”.’ 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X