285 Belgische Joden naar Israël

youropi (dv)

Het aantal Belgische Joden dat alia maakt naar Israël is in 2015 toegenomen. Het gaat om een toename van veertien procent in vergelijking met het jaar daarvoor. In totaal is het aantal van 285 personen minder dan één procent van de Joodse gemeenschap in België. Deze telt zo’n 35.000 zielen. Dit zijn zowel Vlaamse als Franstalige Joden.

“Ik verwachtte nog hogere cijfers”, zegt voorzitter Betty Dan van de Zionistische Organisatie van België tegen persbureau Belga. De Joodse gemeenschap is bezorgd over de toekomst van haar kinderen en kleinkinderen. “Maar Joden zijn niet méér in gevaar dan de andere gemeenschappen in Europa. Op dit moment is de bezorgdheid dezelfde voor de hele wereld”.

Serge Rosen, de voorzitter van het Coördinatiecomité van de Joodse organisaties van België (CCJOB), zegt: “Desalniettemin is er in West-Europa een zeker antisemitisme, die de situatie van Joden in het dagelijkse leven minder aangenaam maakt. Sommigen beslissen dan om te emigreren naar Israël om hun godsdienst op een meer zichtbare manier te kunnen beleven”.

Categorie: | |

Home » Nieuws » België » 285 Belgische Joden naar Israël