Diplomatieke rel Brazilië-Israël breidt zich uit

wiki (dv)

Veertig voormalige Braziliaanse diplomaten hebben zich dit weekend publiekelijk uitgesproken over de komst van Dani Dayan als ambassadeur van Israël naar hun land. Ze stellen dat de voormalige voorman van een kolonistenbeweging in Israël niet de juiste persoon kan zijn op de diplomatieke post van dat land in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia.

Volgens de oud-diplomaten breekt de Israëlische regering het aloude protocol, waarin er eerst afstemming moet plaatsvinden met het gastland alvorens een diplomaat wordt uitgezonden. In 2015 kondigde premier Benjamin Netanyahu de komst van Dayan publiekelijk aan, zonder dit eerst te hebben overlegd met de Braziliaanse autoriteiten. Afgelopen week liepen de spanningen op toen Dayans vertrek naar Brasilia aanstaande was.

De Braziliaanse regering van president Dilma Rousseff is tegen de komst van Dayan, zo heeft ze reeds bekend gemaakt. Dit omdat de partij van Rousseff – tevens de enige regeringspartij – de Palestijnse zaak openlijk steunt. Experts zeggen dat Netanyahu juist daarom Dayan naar Brazilië stuurt. Hij heeft al te kennen gegeven niet te willen inbinden voor de Brazilianen. Door de situatie lopen de diplomatieke spanningen tussen beide landen hoog op.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Diplomatieke rel Brazilië-Israël breidt zich uit