Samenwerkingsdocument gaat opperrabbijn te ver

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Tientallen orthodoxe rabbijnen in Israël en daarbuiten hebben een document ondertekend, waarin wordt gepleit voor een vergaande samenwerking tussen Joden en christenen. De verklaring ‘To Do the Will of Our Father in Heaven: Toward a Partnership between Jews and Christians‘ werd begin december uitgebracht. De groep die de verklaring heeft opgesteld, het Center for Jewish-Christian Understanding and Cooperation, komt uit de kring van rabbijn Shlomo Riskin uit Efrat (West Bank), die zich heeft toegewijd aan het opleiden van een nieuwe generatie modern-orthodox rabbijnen in Israël. Tot de ondertekenaars van de verklaring behoren rabbijnen die in Nederland zeer bekend zijn, zoals Nathan Lopes Cardozo en David Brodman.

Volgens de verklaring is er sprake van een ‘historische kans’ in de geschiedenis. ‘We willen de wil van de Vader doen door de uitgestoken hand te pakken van onze christelijke broeders en zusters. Joden en christenen moeten samenwerken als partners om de morele uitdagingen van dit tijdperk aan te gaan.’ Gewezen wordt op de vele gemeenschappelijke uitgangspunten die beide religies hebben, zoals de relatie met de enige Schepper van hemel en aarde, die ons liefheeft, en ook de inzet voor wereldwijde vrede en gerechtigheid. ‘We hebben meer dan ons bindt dan scheidt’. Geschreven wordt dat de verklaring en het beoogde partnerschap op geen enkele wijze bagatelliseert dat er verschillen zijn tussen de beide gemeenschappen en religies.

Het document gaat opperrabbijn Binyomin Jacobs, voorzitter van het Nederlands College voor Rabbinale Zaken en bestuurslid van het Rabbinical Center of Europe (RCE), echter net te ver, omdat het bijna lijkt op een gemeenschappelijke geloofsbelijdenis. Jacobs: “Ik ben heel erg voor hechte samenwerking. Dialoog en samenwerken tussen godsdiensten is noodzaak, zeker in een tijd waarin de wereld zó in beweging is. We hebben in gezamenlijkheid ernstige zorgen over Islamitische Staat. Een organisatie die veelvuldig moslims vermoordt, christenen ombrengt en ook duidelijk antisemitisch is. Ook moeten wij de handen ineen slaan tegen het verval van waarden en normen. We hebben elkaar dus nodig, moeten en mogen vechten in eendracht voor het vele dat ons bindt, maar het moet wel duidelijk blijven: onze religies zijn niet hetzelfde’’.

Jacobs schetst dat bij hem inzake de verklaring ‘de ophaalbrug’ neigt omhoog te gaan. “En ik ben niet de enige. Ik hoor juist van goede vrienden uit christelijke kring dat ze deze verklaring te ver vinden gaan”. Je moet dingen samen doen, en zeker kijken waar we samen kunnen optrekken in het vele dat ons bindt, maar dat betekent niet dat er een soort overkoepelend partnerschap nodig is, vindt Jacobs. “Er zijn verschillen. Christendom is christendom en Jodendom is Jodendom. Je moet er geen ‘eenheidsworstreligie’ van maken’’.

Inmiddels hebben vijftig rabbijnen uit de hele wereld de verklaring ondertekend. “Ik ken er ook vele van, waarmee ik ook contact heb, maar dit is niet een standpunt dat ik persoonlijk toejuich. Er blijft sprake van aparte religies’’. Jacobs vindt het contact dat er nu in Nederland is tussen de verschillende religies bijzonder waardevol, onmisbaar en bovenal warm.

Bron: Friesch Dagblad

Categorie:

Home » Nieuws » Religie » Samenwerkingsdocument gaat opperrabbijn te ver