Onder druk – commentaar Esther Voet

Esther Voet
FB

‘In juli vorig jaar kwam de CRIF, het Conseil Représentatif des Institutions Juives de France, met alarmerende cijfers over het gestegen aantal antisemitische incidenten in Frankrijk. Van 1 januari tot en met 31 mei werden 508 incidenten geregistreerd, een stijging van 84 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2014 en 161 procent ten opzichte van 2013.

In juni hoorde ik op een conferentie in Jeruzalem van CRIF-medewerkers hoe gespannen de situatie in verschillende grote Franse steden was. Komend weekend hoop ik in Jeruzalem opnieuw een update te krijgen over de huidige ontwikkelingen in La Douce France.

We hebben het vaak over het opkomend antisemitisme in ons land, en dat fenomeen mag zeker niet onderschat worden, maar ook mogen we ons gelukkig prijzen dat onze situatie (nog?) niet te vergelijken is met de Franse. Uit cijfers van The Jewish Agency blijkt dat het aantal Fransen dat alia maakt, significant stijgt. Ook daarover moeten we niet al te paniekerig doen, want Joods Frankrijk loopt echt nog niet helemaal leeg. Toch moeten we de signalen die uit diverse Europese landen komen serieus nemen: de Zweedse Joodse gemeenschap staat onder druk, in bijvoorbeeld Duitsland is de beveiliging van Joodse instanties én personen behoorlijk aangescherpt en ook in Oost-Europa steken ‘Braune’ denkbeelden weer de kop op.

Aan de andere kant zien we vanuit veel officiële instanties meer en meer aversie tegen de BDS-beweging. In Groot-Brittannië gaat de regering publiek gefinancierde organisaties verbieden om producten uit Israël te boycotten. In de Verenigde Staten is een soortgelijke wet aangenomen en ook in Duitsland worden instanties wakker als het gaat om de eenzijdigheid van de BDS-beweging, die zichzelf enkel en alleen toelegt op het bashen van de staat Israël. Wat dat betreft zouden alle Europese landen weer een voorbeeld kunnen nemen aan de Franse wet: die verbiedt boycot categorisch. Bedrijven die dat wel deden, werden al door het Franse hooggerechtshof op de vingers getikt. Langzaam maar zeker lijkt de opmars die de BDS-beweging de laatste jaren heeft gemaakt een halt te worden toegeroepen. Maar laten we wel wezen, de noodzaak van wetten tegen de trend is en blijft diep verdrietig, maar het stilzwijgend toezien is voorbij: het is tijd voor counter speech en counter action.’

Dit artikel verscheen als hoofdredactioneel commentaar in het Nieuw Israëlietisch Weekblad. Het NIW is een partner van Jonet en publiceert artikelen op deze site. Deze week in het blad:

Opinie, pagina 11.
De lage verwachtingen die Europa heeft van de Palestijnen is in wezen racisitisch, betoogt Kitty Herweijer. Het gevolg is dat Israël als enige verantwoordelijkheid draagt voor ‘het confl ict’.

De Debatterij, pagina 12.
Toegankelijk? Als je je Joods voelt, ben je het dan ook? Zouden meer mensen zich bekeren als het makkelijker wordt gemaakt? Kortom: moet de Joodse gemeenschap de deuren wijder openzetten?

Frankrijk, pagina 20.
Frankrijk loopt zeventig jaar voor op Nederland als het gaat om de ingewikkelde relatie tussen Joden en moslims. Ethan B. Katz schreef er een boek over: The Burdens of Brotherhood.

De kosjere hamvraag, pagina 23.
Jigal Krant luncht in het Parijse Miznon en proeft hoe ze daar de pita-van-de-straat vullen met Franse klassiekers. ‘Haute fastfood’ van de hoogste orde, zo oordeelt hij.

Categorie:

Home » Columns en opinie » Gastcolumns en blogs » Onder druk – commentaar Esther Voet