Señora Ena Maduro (95) op Curaçao overleden

MaduroFoundation (dv)

Filantrope en judaïca-verzamelaar Ena Dankmeijer-Maduro (95) is op 7 februari jongstleden overleden. Ze is de woensdag daarna begraven op de Joodse begraafplaats te Berg Altena te Curaçao. De geliefde ‘señora’ laat Museum Rooi Catootje en de Mongui Maduro Bibliotheek – vernoemd naar haar vader, die de verzameling begon – achter. In de bibliotheek is het literaire erfgoed ondergebracht van vader Salomon Abraham ‘Mongui’ Levy Maduro. Het gaat om een enorme collectie aan judaïca boeken en krantenknipsels over de Antilliaanse cultuur. Het aangrenzende museum Rooi Catootje vertelt de rest.

De Antilliaanse stamde af van de chirurg Mozes Levy Maduro, die in het Rampjaar 1672 vertrok naar de Antillen. De Portugees-Joodse Maduro’s deden het zakelijk goed en ontwikkelden zich tot een toonaangevende familie van bankiers en scheepsmagnaten. Ena groeide op op Curaçao. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ze vrijwillig als codeerster en secretaresse bij de Koninklijke Marine. Daar ontmoette ze de Nederlands-Indische artilleriecommandant Emile Dankmeijer, met wie ze later in het huwelijksbootje trad. Na het overlijden van haar vader, in 1967, was ze financieel onafhankelijk dankzij de erfenis en zijn aandelen in de Maduro & Curiel’s Bank.

Dankmeijer-Maduro was bestuurslid van het Joods Museum en het Beatrixfonds. Eind jaren 2000 liet ze de Mongui Maduro Bibliotheek volledig opknappen. Voor de uitbreiding van de collectie benutte ze elke vakantie in het buitenland voor bezoeken aan bibliotheken en antiquariaten. De staf van de bibliotheek volgde cursussen, terwijl Maduro zelf ook in de materie dook. In 2010 werd de vernieuwde bibliotheek heropend. In hetzelfde jaar ontving Maduro van toenmalig koningin Beatrix de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

Categorie: |

Home » Achtergrond » In memoriam » Señora Ena Maduro (95) op Curaçao overleden