Pulitzerprijs-winnaar Sydney Schanberg (82) dood

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Journalist Sydney Schanberg is vrijdag in New York op 82-jarige leeftijd overleden, zo meldt Villamedia. Hij kreeg vorige week dinsdag een hartaanval en kwam daar niet meer bovenop. Schanberg werd bekend door zijn reportages die hij maakte in de jaren zeventig over Cambodja voor The New York Times. Hiervoor kreeg hij in 1976 een Pulitzer-prijs, de meest prestigieuze prijs in de Amerikaanse journalistiek. Hij had een Joodse achtergrond.

Schanberg bleef in Cambodja, samen met de lokale journalist Dith Pran, toen de Rode Khmer aan de macht kwam en alle journalisten al geadviseerd waren het land te verlaten. Beiden werden uiteindelijk opgepakt, maar het lukte ze te ontsnappen. Pran lukte het echter niet om uit Cambodja te ontsnappen, waardoor hij tot 1979 onder het bewind van de communistische partij moest leven.

Later schreef hij het artikel The Death and Life of Dith Pran, over de periode waarin Pran te maken kreeg met uithongering en marteling. Deze reportage van Schanberg in Cambodja werden in 1984 verfilmd in The Killing Fields. Deze film won drie Oscars, acht BAFTA’s en een Golden Globe.

Schanberg werd in 1934 geboren uit Joodse ouders in de plaats Clinton, Massachussetts. Zijn moeder Freda (Feinberg) was huisvrouw en zijn vader Louis Schanberg had een eigen kruidenierswinkel. Na zijn middelbare school doorliep Schanberg de Harvard University, waarna hij in de journalistiek aan de slag ging.

Categorie:

Home » Cultuur » Media » Pulitzerprijs-winnaar Sydney Schanberg (82) dood