Pleur op met je kernwaarden! – column Brigitte Wielheesen

Foto van Brigitte Wielheesen.

‘Het leek wel of de Algemene Beschouwingen alleen maar in het teken stonden van “Pleur op”. Een uitspraak die premier Mark Rutte (VVD) deed in het tv-programma Zomergasten over de “straatterroristen” in de Zaandamse wijk Poelenburg. Misschien is het een premier onwaardig om dit te zeggen, maar is het niet een parlement onwaardig om ons belastinggeld te besteden aan een “Pleur op-debat” waar maar geen einde aan leek te komen? Iedere partij moest zo nodig zijn eigen plasje erover heen “zeiken”.

Deze collectieve parlementaire blaasontsteking ging ten koste van tijd voor de echte problemen waar Nederland mee te maken heeft. Om met de woorden van columnist Özcan Akyol te spreken: “Nederland moet opnieuw worden uitgevonden. De vraag is alleen of we iemand in ons midden hebben die zulke veranderingen in gang kan zetten.”

Ik sprak deze week met Jan, een achttienjarige student uit Arnhem. Hij gaf mij aan wat het gevoel is onder zijn leeftijdgenoten, die met weerzin kijken naar het gedrag van jongeren zoals “de Poelenburgse straatterroristen”. Jan: “Dit soort types domineren ook de binnenstad van Arnhem. Als ratten komen ze uit het riool.” Volgens hem zijn het alleen maar jongeren van Turkse of Marokkaanse afkomst die je intimideren met hun gescheld en hun telefoon. Jan is het meer dan zat. Op wie hij 15 maart zal gaan stemmen, weet hij nog niet. Eén ding is voor hem zeker. “Een tsunami door de Tweede Kamer is nodig om weer orde, waarden en normen te herstellen anders is er voor mij geen toekomst in Nederland. En er zijn heel wat leeftijdgenoten die er zo over denken!”

Dit geluid hoorde ik ook deze week in het radioprogramma ‘De ochtenden’. De redactie was in Israël en sprak met Joodse Nederlanders die naar Israël zijn geëmigreerd. De achttienjarige Gadi is twee maanden geleden uit Nederland vertrokken omdat hij zich “in Nederland als Jood niet meer op zijn plek voelt”. Gadi: “In de trein word ik aangevallen omdat ik een Davidster draag. Omstanders reageren niet, helpen niet. In zo’n land wil ik niet blijven”. Harry Polak en zijn echtgenote emigreerden ook dit jaar. In Nederland zat hij in een samenwerkingsgroep van Joden, christenen en moslims. “Wat ik daar, als Jood, over mij heen kreeg!” Na jaren van energie steken in multiculturele samenwerkingsverbanden, ziet hij in dat dit nergens toe leidt. Respect voor elkaar is er niet meer. Met zijn vrouw heeft hij zijn biezen gepakt naar een land waar Joden, christenen en moslims wel met elkaar kunnen samenleven. Volgens Dudy Jacobs van organisatie Irgoen Olei Holland zijn de redenen om te emigreren veranderd. “Het is niet antisemitisme. Door het veranderde klimaat hebben mensen hebben geen lekker gevoel meer in Nederland.” Dankzij het bestaan van Israël nemen Joodse jongeren eerder dan niet-Joodse jongeren de stap om te vertrekken.

In aanloop naar de Kamerverkiezingen van maart 2017 lijken de Nederlandse kernwaarden hét onderwerp tijdens de campagnes te worden. Blijven we polderen of pakken we aan? Hebben onze kinderen nog toekomst of vertrekken ze vanwege dat ons collectieve nare gevoel dat de “straatterroristen” bij ons oproepen? Rutte gaf aan dat hij zijn “pleur op” uitspraak nodig vond omdat Nederland te lang vaag is geweest over normen en waarden. Hij sprak van dertig jaar mislukt integratiebeleid dat niet in een paar jaar valt te repareren. “Het begint met de norm neer te leggen”, zei hij en volgens hem moet zijn pleur op-uitspraak ook in die context worden begrepen. In de race naar de verkiezingen staat Rutte, gevolgd door Wilders, voor op al die partijen die nog geen idee lijken te hebben hoe deze kernwaarden in te vullen.’

Categorie:

Home » Columns en opinie » Pleur op met je kernwaarden! – column Brigitte Wielheesen