Gerechtshof Wuppertal: brandstichting is ‘kritiek’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het gerechtshof in Wuppertal, Duitsland heeft besloten dat een poging tot brandstichting in een synagoge bedoeld was om kritiek te uiten op Israël wat betreft het conflict met Gaza. De rechtbank bevestigde hiermee het oordeel van een lagere rechtbank dat een poging om de plaatselijke synagoge af te branden een gerechtvaardigde uiting was van kritiek op het beleid van Israël.

Een woordvoerder voor de rechtbank in Wuppertal lichtte de beslissing van het gerechtshof toe in een verklaring: Drie Duitse Palestijnen probeerden in juli 2014 de synagoge van Wuppertal in brand te steken met Molotov cocktails. De rechtbank oordeelde in een beslissing in 2015 dat de drie mannen ‘aandacht voor het conflict in Gaza’ wilden vragen en dat de aanval niet was gemotiveerd door antisemitisme.

Israël voerde in de zomer van 2014 een militaire operatie uit om de raketaanvallen van Hamas op Israël te stoppen.

Het hof veroordeelde de drie mannen tot voorwaardelijke straffen voor het gooien van zelfgemaakte Molotov cocktails naar de synagoge. De aanval veroorzaakte een schade van 800 euro aan de synagoge. De oorspronkelijke synagoge van Wuppertal werd door de Duitsers vernietigd in de pogroms van de Kristallnacht in 1938.

Het hof zei dat de mannen alcohol hadden gebruikt en dat er geen leden van de synagoge gewond waren geraakt. Een kind van dertien dat vlakbij de synagoge woonde en de vlammen zag, alarmeerde de politie. Een paar dagen voor de brand had iemand al ‘Free Palestine’ op een muur van de synagoge gespoten.

Na de oorspronkelijke uitspraak van de rechtbank in 2015 zei Volker Beck, een vooraanstaand parlementslid van de Groenen, dat “de aaslag op de synagoge gemotiveerd was door antisemitisme” en bekritiseerde de rechtbank om zijn uitspraak dat de aanslag bedoeld was om aandacht te vragen voor de oorlog in Gaza. “Dit is een verkeerde beslissing voor zover het gaat om de motieven van de daders,” zei hij volgens de Jerusalem Post. Hij voegde eraan toe dat het in brand steken van een synagoge in Duitsland wegens het conflict in het Midden-Oosten alleen maar kan worden toegeschreven aan antisemitisme.

Beck: “Wat hebben Joden in Duitsland te maken met het conflict in het Midden-Oosten? Net zo veel als Christenen, niet-religieuzen of Moslims in Duitsland, namelijk helemaal niets. De onwetendheid van de rechterlijke macht ten opzichte van antisemitisme is buitengewoon verontrustend voor veel Joden in Duitsland.”

Categorie:

Home » Nieuws » Gerechtshof Wuppertal: brandstichting is ‘kritiek’