Israël accepteert nieuwe stroom Falash Mura

Ethiopië Falash Mura
Jewish Agency (dv)

Ongeveer 1.300 Ethiopiërs van veronderstelde Joodse afkomst komen in juni naar Israël. Nog eens 9.000 Falash Mura zullen de komende vijf jaar aliyah (emigratie naar Israël) mogen maken, zo heeft de Israëlische regering op basis van een nieuwe wet besloten. Daarmee is een kabinetscrisis geweken. Over de financiering van het programma bestond onenigheid tussen de coalitiepartijen, maar deze bereikten deze week alsnog overeenstemming.

Twee Knessetleden van Likoed wisten de afgelopen twee maanden een stemming in het parlement te boycotten, waardoor een wetsvoorstel strandde. De regeringscoalitie heeft slechts met één stem een meerderheid in de Knesset.

De Knesset nam, na een succesvolle campagne door de Ethiopische gemeenschap in Israël en verschillende vrijwilligersorganisaties, in november 2015 unaniem een voorstel aan om de resterende 9.000 Ethiopiërs, die claimen van Joodse afkomst te zijn naar Israël over te brengen. Het plan bevatte echter geen financiële paragraaf.

Afgelopen februari kondigde de regering aan dat de toestemming om de verstrekking van een inreisvisum aan de groep Ethiopiërs – bekend als Falash Mura of Falasha’s – voorlopig stil te leggen, totdat de voor de immigratie en absorptie benodigde financiële ruimte van één miljard dollar in de begroting was gevonden.

De Falash Mura zijn Ethiopiërs die menen verwant te zijn aan Joden, die generaties terug tot het Christendom zijn overgegaan en nu tot het Jodendom willen terugkeren en zich in Israël willen vestigen. Hun definitieve toelating vindt pas plaats na een officiële gioer – proces van overgang tot het Jodendom – onder auspiciën van het Israëlische opperrabbinaat.

In Israël wonen meer dan 135.000 Joden die uit Ethiopië afkomstig zijn. Enkele tienduizenden werden tijdens de geheime luchtbrug Operatie Mozes in 1984 en Operatie Salomo in 1992 naar Israël overgebracht. In augustus 2013 kondigde Israël aan dat het met de maandelijkse toestroom van ongeveer tweehonderd per maand sinds 2010, de laatste kwalificerende Falash Mura’s had geabsorbeerd in wat Operatie Duivenvleugel is gaan heten. De nieuwe groep van 9.000 betreft familieleden van Ethiopiërs die eerder al aliyah maakten.

Categorie:

Home » Nieuws » Israël » Israël accepteert nieuwe stroom Falash Mura