Laatste Ethiopische Joden naar Israël

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De Israëlische Minister Silvan Shalom van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd, dat hij alle Ethiopische Joden naar Israël wil halen die in het Oost-Afrikaanse land op uitreis wachten. Het zou gaan om 7000 mannen, vrouwen en kinderen, onder andere familieleden van 500 Ethiopiërs, die momenteel in het Israëlische leger dienen. In de Knesset zei de minister dat het zijn grote wens was om de laatste Ethiopische Joden naar Israël te brengen.

Enkelen van hen was tot nog toe een inreisvergunning geweigerd. De minister van Binnenlandse Zaken wil dit nu met zijn initiatief veranderen. Allereerst moeten de familieleden van de uit Ethiopië afkomstige soldaten een inreisreisvergunning krijgen, onderstreepte Shalom. “Ik geloof dat wanneer we een voet tussen de deur hebben, het uitreisproces ook door zal gaan.”

In Israël wonen meer dan 135.000 Joden van Ethiopische afkomst, die vooral in twee immigratiegolven naar het land kwamen. In 2013 had Israël de immigratie van de Ethiopische Joden officieel afgesloten verklaard.

Enkele ultraorthodoxe rabbijnen hebben bezwaren tegen de Afrikaanse immigranten, van wie velen officieel christen waren, maar verder de Joodse riten volgden. De integratie van de Afrikaanse Joden verloopt moeizaam: velen van hen hebben nauwelijks op school gezeten, zijn nu werkeloos en wonen in arme wijken of in illegale nederzettingen.

Een grote groep van hen had van de regering geëist dat de luchtbrug naar Ethiopië in stand gehouden zou worden en ook hun verwanten naar Israël gehaald zouden worden. Minister Shalom van Binnenlandse Zaken wil nu aan deze eis voldoen [dv].

Bron: Joodse Omroep

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Laatste Ethiopische Joden naar Israël