Goud voor Nederlandse ruiters Maccabiade

nieuwsbladnof.nl

Op de Maccabiade in Berlijn is Nederland vanmiddag eerste, tweede én derde geworden in het onderdeel dressuur. Dat betekent dat Nederland er als team met de gouden medaille vandoor gaat. Amazone Pascale de Miranda eindigde als eerste, Ireen de Leeuw en Malka Prosman werden respectievelijk tweede en derde en Chaja Kolthoff vierde. Coach Heleen van Meekern vertelt, vlak na afloop van de laatste cure, enthousiast aan de telefoon: “Dit is fantastisch. Het is de eerste keer dat Nederland überhaupt op de Maccabiade meedoet in de paardensport. Normaalgesproken wint Duitsland altijd, dus om nu zo glansrijk te winnen, in der Heimat nog wel, dat is nog eens een binnenkomer!” Van Meekren zit nog vol van adrenaline en wordt  onderbroken door felicitaties van alle kanten.

Tegenslag
“Het is echt uniek,” gaat ze verder. “Zeker omdat we een moeilijke opstartperiode hebben gehad. We kwamen er pas drie maanden geleden bij en we hebben behoorlijk wat tegenslag gekregen. We wilden met twee teams meedoen, maar amazone Lesley Gans kreeg een hartinfarct, op haar 29e, verschrikkelijk. Dus nu deden we met een landenteam en één individuele ruiter mee, Oliver Gottlieb.”

Meer dan een wedstrijd
Coach Van Meekren hoopt dat de overwinning indruk maakt in de nationale paardensport. “We hebben wel wat pr gehad in paardenbladen, maar er zijn dan altijd mensen die zich afvragen waarom Joden hun eigen sportfeestje moeten hebben. Ik vertel dan altijd maar dat het is voortgekomen uit het feit dat we ooit niet mee mochten doen aan de Olympische Spelen.” Ze noemt de Maccabiade vergelijkbaar met de Gay Games, maar dan met nóg meer symbolische waarde. “Het is meer dan een sportwedstrijd, het gaat om samenzijn. Ik heb wel eens gezegd dat meedoen belangrijker is dan winnen, maar ondertussen wil toch iedereen de beste zijn. Dat dan weer wel.” [dv]

Categorie:

Home » Nieuws » Sport » Goud voor Nederlandse ruiters Maccabiade