Aangifte tegen Holocaustontkenners op Kuzu’s Facebookpagina

Kuzu
Youtube

Op de Facebookpagina van voorman Tunahan Kuzu van de politieke beweging DENK zijn veel uitlatingen ontdekt van mensen ontdekt die de Holocaust bagatelliseren of ontkennen. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) kreeg hier veel meldingen en klachten over binnen, onder meer omdat Kuzu en DENK de kwalijke berichten en reacties niet verwijderen. Het CIDI pikt dit niet langer en doet daarom aangifte tegen de Holocaustontkenners op de pagina van de Haagse politicus. Eerder kwam Kuzu in het nieuws omdat zijn partij meldde dat hij in Israël was gearresteerd. Dit bleek onwaar te zijn.

‘Holocaust bestond niet’
Op de Facebookpagina staan uitlatingen als: ‘De Holocaust heeft nooit bestaan, het is door Joden opgezet om land in te pikken’, ‘De Zionistische Joden doen hetzelfde als wat Hitler deed’, en ‘Als Hitler de Joden goed had aangepakt, dan was Palestina vrij vandaag’. Het zijn veelal reacties die onder de posts en video’s van Kuzu en DENK staan. De politicus en zijn partij staan bekend op hun kritische houding tegenover Israël en hun pro-Palestijnse standpunten. Ook gaf Kuzu de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Den Haag geen hand en ging hij in Jeruzalem met een Palestijnse vlag over straat.

‘Wie even door de commentaren bladert zou denken dat dit soort opmerkingen de norm zijn. Of dat waar is of niet – onder de volgers van DENK op sociale media lijkt het eerste het geval te zijn – de commentaren zijn voor de hele wereld zichtbaar’, schrijft het CIDI op haar website. ‘Bovendien zijn de kwalijkste berichten niet verwijderd of verborgen sinds de video’s afgelopen weekend op de pagina zijn gedeeld, ondanks de vele mogelijkheden die Facebook zijn gebruikers daartoe biedt’.

Normvervaging
Als Holocaustontkenning en andere vormen van onverbloemd antisemitisme ruim baan krijgen, vervaagt de norm tegen discriminatie, meent het CIDI. ‘Een volgende stap is dat vijandbeelden van groepen op basis van afkomst alleen maar verergeren. Het commentaar-veld geeft verder weinig blijk van afwijzing van de racistische uitingen. Het tegenovergestelde, waarbij commentaren vergelijkbaar met de bovengenoemde citaten ‘likes’ krijgen, komt meer voor’. Omdat Kuzu en DENK de antisemitische posts niet verwijderd hebben, heeft de Joodse belangenorganisatie actie ondernomen. Het CIDI heeft Justitie ervan verwittigt en heeft aangifte gedaan bij de politie.

Geen arrestatie Kuzu
Afgelopen vrijdag kwam Kuzu kort in het nieuws omdat hij in Jeruzalem zou zijn gearresteerd. Dit had DENK zo bekend gemaakt. Minister Sigrid Kaag (D66) van Buitenlandse Handel ontkrachtte nog op dezelfde dag de beweringen van de politieke beweging. Kuzu is staande gehouden en nooit opgepakt, aldus Kaag tegen de media. Op een video van DENK was de politicus met een Palestijnse vlag over zijn schouder te zien. Ook was te zien hoe Israëlische agenten hem staande hielden en meenamen. Achteraf escorteerden ze hem uit de buurt van de Rotskoepelmoskee, waar vlaggen op vrijdag verboden zijn om onrust te voorkomen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Aangifte tegen Holocaustontkenners op Kuzu’s Facebookpagina