Aanslag op Russisch-Joodse leider

Moskou
Kremlin

Een vooraanstaand lid van het Russisch-Joods Congres (RJC) is ernstig gewond geraakt bij een schietpartij in Moskou. Sergey Ustinov, een 62-jarige zakenman en bestuurslid van het RJC, richtte in 2011 het Museum voor Joodse Geschiedenis in Rusland op, waar het schietincident vlakbij plaatsvond. Hij werd donderdagmiddag in de nek geschoten door één belager, die daarna vluchtte. De schietpartij vond plaats op het parkeerterrein van Ustinovs makelaarskantoor, op een steenworp afstand van het Joods Museum, in het noordwesten van de Russische hoofdstad.
Ustinov verkeert in kritieke, maar stabiele toestand, meldt de Russische krant Moskovskij Komsomolets.
Het wapen dat werd gebruikt was een Osa-pistool met afgezaagde loop, meestal gebruikt om losse flodders af te vuren. Aangezien het om een niet-dodelijk handwapen gaat, wordt dit type zelden bij moordaanslagen gebruikt.

Nationalistisch
Het RJC verklaarde in een persbericht dat het te vroeg is om conclusies te trekken wat betreft het motief van de dader. “Anderzijds”, meldt het RJC, “duiden het openbare karakter van de aanval en de nabijheid van het Joods Museum op een nationalistische aanslag.”
De organisatie heeft de Russische minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Kolokoltsov opgeroepen ‘extra aandacht te geven aan het onderzoek naar de aanslag op een van de kopstukken van de Russisch-Joodse gemeenschap,’ en ‘de misdaad adequaat te benoemen, mocht blijken dat het gaat om een racistische daad’.

Oppositieleider
Afgelopen maart werd oppositieleider Boris Nemtsov door een onbekende dader vermoord. De natuurkundige en liberaal politicus Nemtsov was Joods van geboorte, maar Russisch-orthodox gedoopt. Sergey Ustinov van het Russisch-Joods Congres was niet politiek actief [dv].

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Aanslag op Russisch-Joodse leider