Monument Utrecht in oktober onthuld

RTV Utrecht

Het Joodse monument bij het Spoorwegmuseum in Utrecht wordt donderdag 29 oktober onthuld, zo werd deze week bekend. Dat is een half jaar later dan aanvankelijk gepland. Het streven was om de gedenkplek  tijdens Dodenherdenking te onthullen, maar door financiële problemen werd 4 mei niet gehaald.
Vanaf het voormalige treinstation Utrecht Maliebaan, waar tegenwoordig het Spoorwegmuseum is gevestigd, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 1.200 Joodse Utrechters naar concentratiekampen gedeporteerd. Stichting Joods Monument Utrecht is opgelucht dat er nu eindelijk een datum is geprikt voor de onthulling, zegt voorzitter Wim Rietkerk. “Het was toch best spannend of alles rond zou komen en of iedereen zich kon vinden in hetzelfde ontwerp.”

Het gedenkteken is ontworpen door de Utrechtse beeldend kunstenaar Amiran Djanashvili, en bestaat uit twee delen. Op een stalen gedenkmuur van zeven meter lang en drie meter hoog worden alle 1.239 namen van de omgekomen Joodse Utrechters gegraveerd. Naast de muur komt een bronzen sjofar te staan, de ramshoorn waarop wordt geblazen op Joods nieuwjaar en Grote Verzoendag. Nog steeds is niet al het geld voor het monument binnen. Mensen kunnen een Joodse naam ‘kopen’ en zo bijdragen aan de gedenkplek. Van de ruim 1200 namen moeten er nog 300 worden ‘geadopteerd’. [dv]

Categorie:

Home » Nieuws » Monument Utrecht in oktober onthuld