Abbas bouwt megapaleis voor zichzelf
De Palestijnse president Mahmoud Abbas (Fatah) laat een groot paleis voor zichzelf bouwen naar voorbeeld van zijn politieke vriend Reccep Tayip Erdogan, de president van Turkije. Die liet al een megapalais bouwen in Ankara. Net als dat bouwwerk zal het toekomstige verblijf van Abbas gestoeld zijn op Ottomaanse bouwtechnieken. Zo telt het paleis van de Palestijnse politicus maar liefst 27 dönüms – een oude Ottomaanse vlaktemaat. Dit komt neer op 27.000 vierkante meter aan binnenruimte. Abbas’ paleis is bijna klaar.
Het nieuwe verblijf van Abbas zal maar liefst 13 miljoen dollar kosten en wordt gebouwd aan de rand van Rammalah, de bestuurlijke hoofdstad van de Palestijnse Autoriteit (PA). Het terrein beslaat 4,7 vierkante kilometer voor de gasten en nog eens vier vierkante kilometer voor de bewakers, zo meet de Times of Israël. Verder krijgt het complex een riante oprijlaan en komen er maar liefst twee platformen waarop helikopters kunnen landen. Het geheel wordt omringd door een hoge muur, zodat indringers niet zomaar naar binnen kunnen.
Volgens de economische ontwikkelingsinstantie van de PA wordt het paleis ‘uit eigen financiële middelen’ gerealiseerd. Vooralsnog komen deze middelen van de PA voornamelijk voort uit donaties van Westerse landen en de Golfstaten. ‘De Palestijnse Autoriteit heeft meerdere miljarden aan ontwikkelingshulp ontvangen. Nederland geeft jaarlijks 18 miljoen euro en Europa 200 miljoen euro aan hulp op een bevolking van bijna drie miljoen mensen in de Westbank’, zo schrijft Jonet-columnist Brigitte Wielheesen in haar laatste stuk.
De PA gaat echter al jaren gebukt onder een slechte financiële huishouding. Bijna ieder jaar lukt het niet om de begroting rond te krijgen. Een deel van het geld komt van Israël, dat de kraan zo nu en dan heeft dichtgedraaid. Een groot deel van de inkomsten komt dus voort uit donaties van buitenaf. Deze maand moest de PA een noodbegroting maken, omdat bepaalde landen hun donaties hebben teruggetrokken. De redenen daarvoor liggen in het vermoedens van corruptie onder de Palestijnse zelfbestuurders.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren