Democratie – commentaar Esther Voet

Esther Voet
FB

‘Iran tart het Westen met rakettesten. De Amerikaanse vicepresident Jo Biden heeft al gedreigd met ‘actie’ als het land tegen de nucleaire deal in handelt. Maar ach, wie gelooft de Amerikanen nog na Obama’s beroemde ‘red line’-uitspraak over Syrië, waarna niets gebeurde? In Nederland wordt de hype over het Oekraïne-referendum verder opgeklopt.

Nederlanders die tot voor kort amper wisten waar het land lag, werpen zich nu op als grote kenners op het gebied van het Oekraïens-Europees-Russische conflict en voor- en tegenstemmers proberen elkaar zo veel mogelijk de loef af te steken. In de Joodse gemeenschap leeft het onderwerp ook, meer erover in het NIW van volgende week.

Intussen zit Israël met problemen nog dichter bij huis. Een zeer uitgebreid onderzoek van het PEW Research Center legt de huidige problemen in de Israëlische samenleving bloot: het grote schisma tussen seculieren en religieuzen, en vooral ook de verdeeldheid over de vraag hoe Israël als Joodse en democratische staat vorm te geven. Het feit dat het merendeel van de Israëli’s aangeeft een verbanning van hun Arabische medemens wel te zien zitten, doet mij de angst om het hart slaan. En terwijl een tweestatenoplossing de enige democratische oplossing lijkt voor de demografische ontwikkelingen, verdwijnt die optie steeds verder richting horizon.

Natuurlijk is het verduveld moeilijk om te proberen een vrede te bewerkstelligen met onbetrouwbare gesprekspartners als Abbas, die zich steeds meer bedient van de verschrikkelijkste haatuitspraken. En met de huidige steekpartijen, die maar door blijven gaan, zal de polarisatie tussen Joden en Arabieren alleen maar verder toenemen en vrede verder weg raken. Maar de Palestijnen hebben de tijd; de Joodse Israëli’s hebben die niet. Zeker niet als ze niet de paria van de wereld willen worden en het democratische karakter van de staat geen geweld aan willen doen.

Tegelijkertijd speelt de internationale wereld ook op ander gebied een rol: de UNWRA houdt de zelfontwikkelde vluchtelingenindustrie in stand, zo kunt u lezen op pagina 18. Kortom, in dit NIW een inzage in de gecompliceerdheid van het conflict én de Israëlische maatschappij zelf. Als tegengif een mooie reportage over de Tefaf, die op de dag dat dit blad bij u op de mat hoort te vallen (vrijdag) begint. Voor de schoonheid, en de troost.’

Categorie:

Home » Columns en opinie » Gastcolumns en blogs » Democratie – commentaar Esther Voet