Abbas wil alle verdragen met Israël opzeggen

Abbas
Kremlin

De Palestijnse president Mahmud Abbas heeft verklaard alle verdragen en samenwerkingsverbanden met Israël op te zullen zeggen, ook de veiligheidsverdragen. Als dit gebeurt, komt de Westelijke Jordaanoever weer volledig onder controle van Israël. De regering in Jeruzalem moet de betwiste gebieden dan volledig gaan runnen. Ook alle afspraken en verdragen met de Verenigde Staten zullen door Abbas opgezegd, zo zie hij woensdag in een toespraak in Ramallah.

“De PLO en de staat Palestina zijn vanaf vandaag vrijgesteld van alle overeenkomsten en afspraken met de Amerikaanse en Israëlische regeringen. En van alle verplichtingen die op deze afspraken en overeenkomsten zijn gebaseerd, inclusief de veiligheid,” zei Abbas in Ramallah. “De Israëlische bezettingsautoriteit moet vanaf vandaag alle verantwoordelijkheden en verplichtingen op zich nemen voor de internationale gemeenschap als bezettingsmacht over het grondgebied van de bezette staat Palestina, met alle gevolgen en gevolgen van dien.”

Het is niet duidelijk welke stappen Abbas hierna gaat nemen. In het verleden heeft hij gedreigd de overeenkomsten op te zeggen. Hij beweert ook dat Israël ze al heeft ingetrokken. Als de Palestijnse leider deed bij het woord houdt, kan dat het einde van de Palestijnse Autoriteit betekenen, het laatste overblijfsel van de vredesbesprekingen in Oslo. Ook kan het een einde maken aan de samenwerking met Israël op het gebied van veiligheid. Door die samenwerking is het tot nu toe relatief rustig geweest op de Westelijke Jordaanoever.

De reden van Abbas’ tirade ligt in het plan van de Israëlische regering om de Jordaanvallei te annexeren. Hij stelt dat die hem geen keus laten en geeft de schuld aan het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump, die in januari werd gepresenteerd. Volgens het plan mag Israël dit deel van de Westelijke Jordaanoever en andere delen van het gebied annexeren, maar moet dat wel gebeuren in samenwerking met de Palestijnen.

Abbas zei in Rammalah dat de PLO zich blijft inzetten voor een tweestatenoplossing. Hij voegde eraan toe dat hij van plan is internationale erkenning van een Palestijnse staat te zoeken. Trump en Israël hebben gewaarschuwd dat het zoeken naar erkenning voor zo’n staat verkeerd zal uitpakken. Zij beschouwen dat als een eenzijdige handeling, net zoals Abbas de anexatieplannen van Israël als eenzijdige handeling ziet.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Abbas wil alle verdragen met Israël opzeggen