Abu Jahjah naar de rechter tegen ‘IDF-Belgen’

Abu Jahjah in de Nieuwe Liefde, A'dam (beeld: YouTube)

Anti-Israël-activist Dyab Abu Jahjah is naar de rechter gestapt om het dienen van vijf Belgen in het Israëlische leger (IDF) onmogelijk te maken. Hij vindt dat zij ‘genocide’ plegen en dat ze daarom gestopt moeten worden. De rechtsgang wordt gedaan namens zijn pro-Palestijnse ’30 maart beweging’. Het is aan de Belgische onderzoeksrechter of er een onderzoek naar de vijf burgers komt.

Het gebeurt vaker: Europeanen die ook de Israëlische nationaliteit hebben, geven zich op voor het IDF om daar vervolgens enige tijd te dienen. Dat mag niet, aldus Abu Jahjah, de bekende Vlaams-Libanese anti-Israël-activist die soms met statements en stunts in de media komt. “Het gaat om mensen met de Belgische nationaliteit die een duurzame band hebben met ons land,” zegt Jahjah tegen Het Nieuwsblad. “De vier mannen en één vrouw komen uit Brussel, Antwerpen en nog van elders in het land.”

Volgens Jahjah hebben de vijf provocerende foto’s gepost op sociale media en doen ze mee aan het schenden van mensenrechten. Hij spreekt van ‘van een genocidaal regime van Netanyahu dat Gaza aanvalt én dat ze zich daarvoor voor de rechter moeten verantwoorden’. Over terreurbeweging Hamas valt geen woord. Evenals de nog 125 gegijzelde Israëli’s die zich in de Gazastrook bevinden, dood of levend. Ook zegt Jahjah niets over het vredesplan van de Amerikaanse regering dat nu ter goedkeuring bij Hamas ligt.

De activist vervolgt in Het Nieuwsblad: “Verschillende Palestijnse Belgen die slachtoffer zijn van het geweld van Israël hebben zich tegen de vijf burgerlijke partij gesteld. Het gaat om een Palestijnse Belg die heel zijn familie zag omkomen in de oorlog. Een andere die er zijn familie bezocht en een been verloor bij de bombardementen. Het gaat om Belgische daders en Belgische slachtoffers. Het Belgische gerecht is bevoegd.”

Jahjah en zijn club hebben vijf Belgen in het IDF aangeklaagd, maar daar zal het wat hen betreft niet bij blijven. “We hebben al dossiers tegen dertien personen. Maar we checken alles eerst nauwgezet na.” De namen van alle personen zullen ooit wel openbaar worden, zegt de activist, ‘maar we geven eerst het gerecht de tijd om dit te onderzoeken’. Het is nu aan de onderzoeksrechter om stappen te zetten. Ook is niet duidelijk wat de consequenties voor deze Belgische IDF-militairen zullen zijn.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Abu Jahjah naar de rechter tegen ‘IDF-Belgen’