Swastika bij Asterdorp in Amsterdam-Noord

Swastika aan de Asterdwarsweg A'dam (beeld: GS)

In de wijk Asterdorp in Amsterdam-Noord is een hakenkruis aangetroffen op een straatnaambord. Op de muur waaraan het bordje hangt staat de tekst: ‘15.000 kinderen vermoord!’ Daaronder een davidsster met een = teken en een swastika met vraagteken. Dit is een antisemitische vergelijking van Israël met nazi-Duitsland.

Het gebeurde recht tegenover het poortgebouw van Asterdorp, een wijk waar in de interbellumjaren van de vorige eeuw veel Joden woonden. In de oorlog werd het bestempeld als vierde Joodse getto van de hoofdstad. Er woonden zeker 307 Joden in de wijk, warvan er 227 zijn vermoord. Met de bekladdingen lijkt de dader Joden verantwoordelijk te houden voor de oorlog die Israël in Gaza voert. Of de aantallen kloppen is onduidelijk.

De laatste tijd duiken er steeds vaker swastika’s op plekken in Nederland op die met Joden hier te maken hebben. In een aantal gevallen wordt ook de link gelegd naar de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza. Dat Joden hier niks te maken hebben met de oorlogsvoering daar, lijken de daders niet te snappen. Zij scheren Joden in Nederland en de staat Israël over één kam, waarmee ze antisemitisme opnieuw voeden.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Swastika bij Asterdorp in Amsterdam-Noord