Israël wil ‘extreem krachtige’ klap geven aan Hezbollah

netanyahu in kiryat shmona (beeld: France 24, YouTube)

Mogelijk gaat Israël over tot een grote tegenaanval op Hezbollah, dat vanuit Libanon het noorden van Israël bestookt. In de afgelopen dagen veroorzaakten bommen van de terreurbeweging verschillende natuurbranden in het gebied. De maat is vol, aldus premier Benjamin Netanyahu. Hij kampt eveneens met spanningen in zijn oorlogskabinet over een mogelijke vredesdeal in Gaza met terreurorganisatie Hamas.

Hezbollah moet snel ophouden met het beschieten van Israël. Zo niet, dan zal het Israëlische leger (IDF) extreem krachtig reageren, aldus Netanyahu. Hij bezocht woensdag grensplaats Kiryat Shmona, dat in het uiterste noorden van het land ligt en stak de overgebleven bewoners en brandweerlieden een hart onder de riem. Zij en andere noorderlingen liggen al maanden onder vuur van Hezbollah, dat met regelmatige raketbeschietingen de vrienden van Hamas wil ondersteunen in de strijd tegen Israël.

Druzen geraakt

“Iedereen die denkt dat ze ons kwaad kunnen doen en dat we op onze handen zullen blijven zitten, vergist zich ernstig,” aldus Netanyahu in Kiryat Shmona, dat sinds 7 oktober nagenoeg geëvacueerd is vanwege het gedrag van Hezbollah. Uren later raakten minstens elf Israëli’s gewond, waarvan één ernstig, bij een door Hezbollah geclaimde aanval met drones. Dat gebeurde Hurfeish, waar enkele kilometers van de grens met Libanon een meerderheid van Druzen woont.

In navolging daarvan beloofde Netanyahu dat de rust in het noorden weer zal terugkeren. Het moet eens afgelopen zijn, stelde hij vast. “We kunnen de voortzetting van de situatie in het noorden niet accepteren, die zal niet voortduren. Wij brengen de bewoners terug naar hun huizen en laten de veiligheid terugkeren,” aldus de premier, die Iran naast Hezbollah de schuld gaf. President Yitzhak Herzog sloot zich daar bij aan. Die verzocht de internationale gemeenschap om Teheran en de terreurgroep in bedwang te houden.

Geen doekjes

Herzog vervolgde: “Van hieruit roep ik de internationale gemeenschap en haar leiders op en benadruk ik: het is onmogelijk om onverschillig te blijven tegenover terrorisme, vanuit Libanon en in het algemeen. Israël wordt al maandenlang dagelijks aangevallen door Iraanse bondgenoten in Libanon. Het gebeurt in flagrante schending van alle internationale overeenkomsten en resoluties.” De president richtte zich tot de wereld en wond er geen doekjes om.

“De wereld moet wakker worden en beseffen dat Israël geen andere keuze heeft dan zijn burgers te beschermen. Jullie moeten niet verbaasd zijn als het dat met steeds grotere kracht en vastberadenheid doet. En kom niet met klachten naar ons toe als deze situatie zich voordoet of uit de hand loopt,” waarschuwde Herzog. “Dit is niet het moment om toe te kijken en de regio te laten escaleren. Deze kwaadaardige terroristische agressie moet worden beteugeld en gestopt.”

Verdeeldheid

Op dinsdag zei IDF-stafchef Herzi Halevi dat Israël op het punt staat een besluit te nemen over de aanpak van de dagelijkse aanvallen van Hezbollah. Ook kwamen leden van het oorlogskabinet samen om over een aanpak te spreken, maar zij slaagden er niet in om tot overeenstemming te komen. Ministers Benny Gantz en Gadi Eisenkot drongen aan op een gijzelaarsruil en een wapenstilstand met Hamas, om de focus daarna te verleggen naar Hezbollah. Netanyahu zou echter willen doorgaan met het offensief in Gaza totdat Israël zijn oorlogsdoelen heeft bereikt, waaronder de vernietiging van Hamas.

Verder zou Gantz hebben gesproken met burgemeesters en bestuurders in het noorden. Hij zou hebben gezegd dat ze er rekening mee moeten houden dat de situatie eerst veel slechter wordt voordat die verbetert, doelend op een grote aanval die het IDF tegen Hezbollah wil uitvoeren. Minister van Bezalel Smotrich van Financiën drong er woensdag bij Netanyahu op aan het bevel te geven oorlog te voeren in het noorden en Hezbollah ‘te vernietigen’.

Meer reservisten

Eerder op woensdag verhoogde de regering het aantal reservisten dat het IDF mag mag oproepen van 300.000 naar 350.000. Volgens militaire bronnen aan de Times of Israel zou dit zijn voor uitgebreide operaties in de Gazastrook en niet voor het noorden. Het aantal werd volgens de regering verhoogd vanwege de aanhoudende acties van het IDF in de stad Rafah. Die hebben meer mensen gekost dan aanvankelijk verwacht werd.

Tijdens de oorlog in Gaza riep het IDF in totaal 287.000 reservisten op. De meesten van hen zitten alweer thuis of zijn aan het werk. Het was de grootste reservisten-oproep ooit in de geschiedenis van Israël. In het noorden van het land blijft de situatie gespannen. Ongeveer 60.000 inwoners van plaatsen langs de noordgrens van Israël zijn sinds oktober uit hun huizen gedreven door de vrijwel dagelijkse raketaanvallen van Hezbollah en andere terroristen in Libanon.

Analyse

Volgens analisten probeert Netanyahu politiek tijd te kopen door een grootschalige aanval tegen Hezbollah aan te gaan. De terreurgroep zal naar alle waarschijnlijkheid in volle kracht reageren op een tegenaanval van Israël. Dit kan naar verwachting dan een nieuw oorlogsfront creëren en daar zou Netanyahu baat bij hebben. Na de oorlog hangt hem namelijk een parlementair onderzoek boven het hoofd over de aanloop naar 7 oktober en de periode daarna. Ook is de kans op nieuwe verkiezingen dan groot.

Netanyahu staat er momenteel slecht voor in de peilingen. Een voortzetting van de oorlog zou hem kunnen helpen. Als eerste houdt het zijn oorlogskabinet bijeen en als tweede is er dan geen tot weinig kans op nieuwe verkiezingen. In 2006 viel Hezbollah Israël aan en ontstond er een oorlog tussen beiden. Naar schatting heeft de terreurgroep van leider Hassan Nasrallah tussen de honderdduizend en 150.000 raketten die heel Israël kunnen bereiken. Na 7 oktober heeft Hezbollah de aanvallen op Israël opgevoerd. Ook gaan de projectielen alsmaar dieper Israël in.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël » Israël wil ‘extreem krachtige’ klap geven aan Hezbollah