UvA-event met Ollongren afgelast uit angst voor acties

Kajsa Ollongren, Prinsjesdag '23 (Twitter, X)

Demissionair minister Kajsa Ollongren (D66) van Defensie kwam woensdag niet naar de Universiteit van Amsterdam (UvA) om een interview aan studenten te geven. Het evenement is afgeblazen uit angst voor acties van anti-Israël-activisten. Ook kan de veiligheid niet worden gegarandeerd. De organisatie kreeg van de Amsterdamse driehoek – burgemeester, justitie en politie – te horen dat de kans op wanordelijkheden te groot was, aldus AT5.

Ollongren zou woensdag te gast zijn in ‘Room for Discussion’, een programma waarin studenten prominenten vragen mogen stellen en dat op het Roeterseiland gehouden wordt. De minister zou ingaan op de situatie van defensie in Nederland, de staat van de NAVO en de toekomst ervan voor Europa. Er is dus weinig ruimte voor discussie, want volgens de driehoek kan de veiligheid niet worden gewaarborgd en daardoor bleef de politica weg.

‘Wij vatten het advies serieus op, maar vinden het desondanks heel spijtig’, laat de organisatie aan AT5 weten. Er ging een overleg met de directie van de UvA aan vooraf. Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) waren er geen concrete signalen voor bijvoorbeeld demonstraties of verstoringen. Toch vindt de driehoek het ‘voorstelbaar’ dat het interview ‘gekaapt’ zou kunnen worden door activisten.

Het besluit is gebaseerd op de wanordelijkheden van de afgelopen weken op de UvA en in de stad. Anti-Israël-activisten bezetten universiteitsgebouwen en -terreinen, en kregen een groep studenten mee in hun eisen: het beëindigen van alle banden met Israël. Er volgden ontruimingen en nieuwe ontsporingen, zowel op de universiteit als op andere plekken in Amsterdam, met vernielingen en miljoenenschades tot gevolg. Uiteindelijk hebben de activisten hun zin nog niet gekregen.

Overigens heeft Halsema persoonlijk ondervonden waar de activisten toe in staat zijn. Ze was vorige week zelf te gast in ‘Room for Discussion’ en haar gesprek werd verstoord door de activisten. Zij riepen meerdere keren ‘Free Palestine’, keerden Halsema de rug toe en liepen even later weg. Vervolgens ging het brandalarm af. Dit alles gebeurde in de raadszaal.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » UvA-event met Ollongren afgelast uit angst voor acties