Bruls veegt tentenkamp op Radboud Universiteit schoon

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen (YouTube)

Burgemeester Hubert Bruls (CDA) van Nijmegen heeft de politie en hulpdiensten het tentenkamp van anti-Israël-activisten op de Radboud Universiteit laten schoonvegen. Het gebeurde in de nacht van woensdag op donderdag. Eerder op de avond kwamen politiemensen al in actie na een bezetting in een van de universiteitsgebouwen. Al een poos was het onrustig op de campus in de wijk Heyendaal.

Het bezette Erasmusgebouw was vorige week al zonder veel verzet ontruimd. Op woensdagavond was het Thomas van Aquinogebouw aan de beurt. Kamer voor kamer werd het uitgekamd. Agenten troffen grote ravage aan van verplaatste, gestolen en kapot gemaakte spullen. De muren zitten onder de graffiti, een brandslang is aangezet. Ook bouwden de activisten bouwden blokkades met stoelen en prullenbakken. In er zijn documenten uit kantoren gehaald. Ze zijn uitgestrooid over de binnenplaats.

Teleurgesteld

“Het is buitengewoon teleurstellend wat de actievoerders vanavond hebben aangericht,” zei burgemeester Bruls tegen De Gelderlander over de schade en vernielingen “Het is echt een enorme ravage. Muren vol verf en bekladdingen. Ik snap werkelijk niet welk doel deze actievoerders hiermee denken te bereiken. Dieptriest.” Bruls noemt het ‘heel erg fout’. “Dit gaat alle grenzen over. Als ouder zou ik zeggen: als mijn dochter hier bij zou zitten, zou ik de studietoelage hebben afgepakt. En iedereen die hiermee nog sympathiseert, zou zich eens goed achter de oren moeten krabben.”

Herhaling?

Tegen het begin van de nacht gaf Bruls opdracht om de kampeerplaats naast het Maria Montessori-gebouw te ontruimen. Het ging om twintig tot 25 tentjes die daar al een paar weken waren. De actie vond plaats in enige rust en orde. Omdat niemand op heterdaad is betrapt bij vernielingen eerder op de dag, zijn er bij alle politie-acties geen aanhoudingen verricht, aldus Bruls tegen één uur ‘s nachts in de lokale media. De activisten lopen zodoende nog vrij rond. De kans op herhaling is daarmee wel aanwezig.

Lang gewacht

In Nijmegen wilde het universiteitsbestuur net als in Amsterdam en andere studentensteden met de anti-Israël-activisten de dialoog aangaan om er zo samen uit te komen. Dat bleek niet goed mogelijk. Lang is gewacht, ook door burgemeester Bruls, die daarmee de activisten een kans leek te geven. Omdat uiteindelijk niets uitwerkte is er tot ontruiming overgegaan. De schade loopt in de honderdduizenden, zo niet miljoenen euro’s. Ook moesten er ME’ers uit Twente naar de Keizerstad komen om mee te helpen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Bruls veegt tentenkamp op Radboud Universiteit schoon