Acteur Jerry Stiller (92), vader van Ben Stiller, overleden

YouTube

Acteur Jerry Stiller is op 92-jarige leeftijd overleden. Jarenlang kroop hij in de rol van Frank Constanza in de populaire comedyserie Seinfeld. Verder was hij bekend door zijn rol als Arthur Spooner in The King of Queens en speelde hij rollen in films als HairsprayAnchorman: The Legend of Ron Burgundy en The Heartbreak Kid. Stiller was de vader van acteur en komiek Ben Stiller, en van actrice Amy Stiller. Ook was hij jarenlang getrouwd met de komische actrice Anne Meara.

Dertien keer verhuizen
Stiller werd op 8 juni 1927 geboren in een Joods gezin in Brooklyn. Zijn moeder waren Bella Citron en zijn vader was William Stiller. Zijn grootouders van vaders kant emigreerden uit Galicië (Zuidoost-Polen en West-Oekraïne) en zijn moeder werd geboren in Polen. In het New York van de jaren dertig was het leven niet gemakkelijk. Omdat zijn vader taxichauffeur was kwam er te weinig geld binnen, waardoor de huur niet altijd kon worden betaald. De Stillers moesten dertien keer verhuizen totdat vader William buschauffeur werd en er net genoeg inkomen was.

Shakespeare
Nadat hij in de Tweede Wereldoorlog had gediend in het Amerikaanse leger studeerde de jonge Stiller aan de Syracuse University, waar hij in 1950 een bachelor in spraak en drama behaalde. Hij studeerde ook drama aan HB Studio in Greenwich Village. In de Phoenix Theatre-productie van 1953 van Coriolanus (geproduceerd door John Houseman) vormde Stiller, samen met Gene Saks en Jack Klugman volgens Houseman ‘het beste trio van Shakespeariaanse clowns dat ik ooit heb gezien op elk stadium’.

Komisch duo
In hetzelfde jaar ontmoette Stiller de komische actrice Anne Meara, waarmee hij een jaar later in het huwelijksbootje trad. Ze traden samen op in nachtclubs en op verschillende podia met komische sketches. Het duo was succesvol in de jaren zestig en begin jaren zeventig, en trad op op tv, waaronder in The Ed Sullivan Show. Gedurende de jaren zeventig ging hun carrière achteruit omdat er minder ruimte was voor het variété. Ze stapten daarom over op het inspreken van radiocommercials en speelden in een eigen sketch-comedyshow van vijf minuten lang, Take Five with Stiller en Meara.

Van 1979 tot 1982 waren Stiller en Meara te zien in HBO Sneak Previews, een maandelijkse half uur durende show waarin ze de films en programma’s doornamen die in de komende maand te zien zouden zijn. Het duo had een eigen tv-sitcom in 1986, The Stiller and Meara Show, waarin Stiller de loco-burgemeester van New York City speelde en Meara diens vrouw portretteerde, een commerciële tv-actrice.

Seinfeld
In zijn latere jaren als acteur was Stiller veel op televisie en soms op het witte doen te zien. In de jaren negentig speelde hij de rol van Fran Constanza in de komedieserie Seinfeld. Hij kreeg er in 1997 een Emmy voor. Nadat de serie in 1998 was gestopt, wilde Stiller met pensioen, maar prompt werd hij gevraagd voor de rol van Arthur Spooner in de comedyserie The King of Queens. Hij bleef die rol tot 2007 spelen. Ook was hij samen met zoon Ben te zien in de film Zoolander (2001).

Echtgenote Anne overleed in 2015. De twee waren bijna zestig jaar getrouwd geweest. Samen kregen ze zoon Ben en dochter Amy, die eveneens het toneelvak in ging. Maandag, minder dan een maand voor zijn 93ste verjaardag, stierf Stiller thuis in New York aan een natuurlijke dood. Veel acteurs waarmee Stiller werkte, waaronder Seinfeld-oud-collega’s Jerry Seinfeld, Julia Louis-Dreyfus en Jason Alexander, brachten hulde aan hem op sociale media.

https://youtu.be/IWqLC-Z1Ihc

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Acteur Jerry Stiller (92), vader van Ben Stiller, overleden