Actiegroep TOF hekelt VPRO Zomergasten

TOF Abou Abu Jahjah
nos.nl (dv)

De Joodse actiegroep TOF heeft vrijdag in dagblad Trouw een advertentie geplaatst, waarin de actiegroep omroep VPRO ter verantwoording roept vanwege het uitnodigen van Dyab Abou Jahjah voor het tv-programma Zomergasten. TOF-woordvoerder Pekel: “Het is onthutsend om te moeten constateren dat de programmamakers van Zomergasten niet in staat blijken te zijn om onderscheid te maken tussen een interessante opinie en wanstaltig gedachtegoed.”

“Jahjah is een huisvriend van de terroristische Hezbollah”, schrijft TOF in de advertentie met de titel ‘Gevaarlijke keuze VPRO Zomergasten’. Hij is leider geweest van een organisatie die in Nederland in rechte is veroordeeld voor antisemitisme en hij ruit bevolkingsgroepen tegen elkaar op.” De actiegroep schrijft verder dat de STER de advertentie heeft geweerd van de televisie.  “De belastingbetaler betaalt ongevraagd mee aan de ophitserij van Abou Jahjah. Tegelijkertijd mogen bezorgde Nederlanders hun weerwoord niet laten horen”, zo tekent de actiegroep op.  De advertentie in Trouw is volgens TOF betaald door een groep individuen, die zich momenteel grote zorgen maken over de polarisatie van Nederland en zich zorgen maken over de veiligheid van Nederland.

Eindredacteur Karen de Bok van Zomergasten zegt in een interview in de VPRO-gids dat de komst van Abou Jahjah ‘onomkeerbaar’ is. “Hij heeft een opvallende ontwikkeling doorgemaakt. Van een controversieel agitator tot een spraakmakend columnist van kwaliteitskrant De Standaard, de NRC van België.”

Journalist Frits Barend trekt vandaag in zijn column op Jonet ook fel van leer tegen de keuze van Abou Jahjah voor het veelbekeken televisieprogramma. “Zomergasten is geen programma met een kritische noot en dat zal het zondag ook niet zijn”, schrijft Barend. Hij stoort zich aan de verdediging door de eindredacteur van het programma, Jurgen van Uden die stelt dat ook als je het niet met een gast eens bent, dat interessant kan zijn. “Allemaal populistische lulkoek, de VPRO onwaardig”, reageert Barend. Hij citeert cineast Hans Fels die jarenlang werkzaam was voor de VPRO en deze week in het NRC schreef ‘dat je geen eerbetoon brengt aan een man die moord en terreur goedpraat, die onder het mom van antizionisme voortdurend antisemitische uitspraken doet.’

De controversiële Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah richtte in 2000 in Antwerpen de Arabisch-Europese Liga (AEL) op. Hij was de afgelopen maanden al bron van discussie onder auteurs bij uitgeverij De Bezig Bij.

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Actiegroep TOF hekelt VPRO Zomergasten