Acties in Belgische studentensteden tegen Israël

Klimaatbezetters tegen Israël (beeld: twitter)

In België is in zes studentensteden gedemonstreerd tegen Israël. Studenten van universiteiten en hogescholen gingen de straat op. Ze willen dat de besturen van hun onderwijsinstellingen maatregelen nemen tegen Israël. Het anti-Israëlgevoel in het Belgische hoger onderwijs is groot en er zijn al meerdere acties geweest. Dit was de grootste tot nu toe.

Gecoördineerde acties

In Gent kwamen honderden anti-Israëlische studenten de straat op om van het universiteitsbestuur te eisen alle banden met Israël te verbreken. De UGent werkt samen met achttien Israëlische instellingen, aldus onderzoeksmedium Appache. Verder waren er gecoördineerde acties in Leuven, Antwerpen, Luik, Louvain-La-Neuve en in Brussel. Bedrijven uit Israël moeten ook geweerd en geboycot worden, aldus de studenten die zich hebben verenigd in ‘Break up with Israel’.

Gaza belangrijker

Belgische universiteiten hebben eigen studentenraden die bij de besturen opkomen voor de belangen van de studenten. De studentenraden van Gent en Leuven hebben zich al tegen Israël gekeerd. Eerder namen universiteitsbesturen wel een standpunt in over de oorlog in Oekraïne met steun voor Oekraïne, maar over Gaza spreken zij zich niet uit, zo is de kritiek. Volgens de studentenraden vinden de studenten Gaza meestal belangrijker dan Oekraïne.

Lijdensweg

Het anti-Israëlgevoel in het Belgische hoger onderwijs is groot. Wie in Gent, Leuven of andere studentensteden komt, wordt dagelijks geconfronteerd met anti-Israël-leuzen en Palestijnse vlaggen. Ook zijn er wekelijks demonstraties en acties, waarbij wordt geschreeuwd tegen Israël. Hamas wordt niet veroordeeld. Joodse en Israëlische studenten voelen zich veelal niet langer thuis op de universiteit of hogeschool. Voor hen is het college lopen vaak een lijdensweg geworden.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Acties in Belgische studentensteden tegen Israël