Activisten vernielen UvA, ook in Nijmegen en Groningen actie

Vernielingen UvA, 13 mei 2024 (beeld: X, twitter)

In panden van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op her Roeterseiland zijn maandag vernielingen aangericht door anti-Israëldemonstranten. Het rapalje had het gemunt op meubels, vloerbedekking en andere spullen. Ondertussen zijn in Nijmegen en Groningen ook protestacties tegen Israël aan de gang, dat door de actievoerder daar wordt beschuldigd van ‘genocide’ in Gaza.

UvA-studenten en medewerkers deden maandag aan een zogenoemde ‘walk out’, waarbij ze massaal naar buiten liepen om hun ongenoegen tegen Israël kenbaar te maken. In tegenstelling tot vorige week werden er geen gebouwen of terreinen bezet. Maar binnen werden er wel vernielingen aangericht, waaronder in de kantine van het ABC-gebouw op Roeterseiland. Ook de zesde etage werd vrijwel volledig toegetakeld. Gesloopte computers, bekraste tafels en ramen, en kapotgemaakte vloeren waren het gevolg.

Er werd vooraf in de kantine gedemonstreerd. Journalisten die er verslag van wilden doen werden geïntimieerd en weggejaagd, onder het geluid van Arabisch tong-gegil. Gesproken werd van ‘jullie zijn nepjournalisten’. Er werden ook tentjes in de hal van de rechtenfaculteit neergezet. De vernielingen werden door gemaskerde mannen verricht. Bekijk de beelden hieronder. “Stop!” roept een van de omstanders nog tevergeefs. De schade van vorige week bedroeg 1,5 miljoen euro. Het is nog onduidelijk hoe hoog het bedrag van maandag is.

Bezetting in Nijmegen

Ook in Nijmegen was het op maandag raak. Daar kwamen een paar honderd studenten onder leiding van anti-Israël-activiste Kayleigh. Rond half twee ‘s middags staakten zo’n vierhonderd studenten de colleges om een protestmars te lopen. De groep Nijmegen for Palestine riep op om vreedzaam de collegezaal uit te lopen. Kort daarna zetten grofweg honderd studenten de tenten neer op het binnenterrein. Zij eisen dat de Radboud Universiteit haar banden met Israël verbreekt.

Groningen tegen ‘zionisten’

“Wij willen geen zionisten op onze campus!” schreeuwden anti-Israël-activisten in het Engels op de Rijksuniversiteit van Groningen op maandag. Ze waren gemaskerd, spraken geen Nederlands en wilden hun gezichten niet laten zien. Een Joodse student moest het ontgelden: die mocht er niet doorheen. ‘Wij willen geen zionisten hier’ riep de groep, die onder leiding stond van de Internationale Socialisten, een trotskistische groep. De student bleef koel en zei: “Waarom, jullie weten niet eens of ik een zionist ben.”

Een woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) liet weten dat het protest mag doorgaan ‘zolang de toegang tot de universiteit niet geblokkeerd wordt’. Tot de situatie veranderd ‘is er geen reden tot ingrijpen’. Bekijk de beelden hier op Facebook.

Categorie:

Home » Nieuws » Activisten vernielen UvA, ook in Nijmegen en Groningen actie