Adidas in de fout: omstreden model showt schoenen ‘München ’72’

Aan de vooravond van de Olympische Spelen in Parijs is er opnieuw een relletje rondom sportklering van Adidas. Na in aanloop van het EK voetbal in Duitsland in de fout te zijn gegaan met een ‘SS’-Duitsland-shirt, is er nu een foto gemaakt van het omstreden Palestijnse model Bella Hadid. Zij staat bekend om haar antisemitische uitingen, maar mocht in kleding van Adidas tijdens München ’72 showen.
De Spelen van 1972 staan bekend om het bloedbad waarbij Israëlische atleten en begeleiders werden vermoord door Palestijnse terroristen. Door uitgerekend een anti-Israëlisch en antisemitische Palestijns model in Adidas-kleding van München ’72 op de foto te laten gaan, is de Joodse wereld geprovoceerd. Ook vrienden van het Joodse volk en Israël waren op sociale media in shock.
Excuses
Na ophef en boze reacties op sociale media, besloot Adidas om de foto en kleding terug te trekken, evenals het model. Een paar maanden voor het EK voetbal in eigen land reed het Duitse sportkledingbedrijf ook al een scheve schaats. Toen bleek dat de achterkant van het voetbalshirt van Die Mannschaf – het Duitse nationale elftal – met nummer 44 erg leek op het symbool van de SS. Adidas heeft excuses aangeboden over de fout met Hadid en haar uit de campagne gehaald.
‘Genocide’
Het model, dat in de Verenigde Staten is geboren maar Palestijnse wortels heeft via haar vader, sprak eerder haar steun voor Palestijnse rechten uit sinds de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober 2023, die de oorlog in Gaza ontketende. Ze heeft Israël beschuldigd van ‘genocide’ in Gaza — een beschuldiging die door Israël als ongegrond werd verworpen — en is door Israëlische en Amerikaanse Joodse groepen beschuldigd van antisemitisme.
Bloedbad van München
Op de Olympische Spelen van München in 1972 werden elf Israëlische atleten en begeleiders gegijzeld door Palestijnse terroristen. Bij een bevrijdingsactie door de Duitse politie werden alle nog in leven zijnde Israëlische en een Duitse politieman vermoord. In de decennia daarna hebben nabestaanden moeten strijden om de waarheid van het gebeuren maar ook om genoegdoening. In 2022 boodt de Duitse staat excuses aan en werden er afspraken gemaakt over onder meer genoegdoening.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren