Akkoord in Washington voor extra steun aan Israël

Washington Capitool
Capitol Hill, Washington DC (wikipedia commons)

In Washington DC hebben Democraten en Republikeinen in het Congres een akkoord bereikt over extra steun aan Israël en Oekraïne. In ruil voor hun stemmen in het parlement vroegen de Republikeinen om strengere bewaking van de grens met Mexico. De deal voorziet in 17,6 miljard dollar – circa 16,3 miljard euro – aan hulpgeld voor Israël. Het land het die steun goed gebruiken, omdat het is overgegaan tot een oorlogseconomie.

Miscalculatie

Dat laatste bleek een miscalculatie: hoewel de oppositiepartij pro-Israël is, betekende dat nog niet dat die geen extra eisen op tafel zou leggen. Om het grensbeleid van de vorige president, Donald Trump, opnieuw op te tuigen [de Democraten hebben de bouw van zijn grenshek niet voortgezet, red.] eisten ze een strengere grensbewaking. Daar wilden de Democraten lang niet aan. Uiteindelijk gingen ze toch overstag en zodoende is het akkoord alsnog een feit.

Maandenlang soebatten de Democraten en Republikeinen op Capitol Hill over dit steunpakket, dat president Joe Biden er graag snel door wilde hebben. Amerikaanse hulp aan Oekraïne en Israël, twee bevriende naties die door vijanden van het westen zijn aangevallen, is broodnodig, zo stelt het Witte Huis. Om Oekraïne snel te helpen had Biden er één pakket van gemaakt, met het idee dat de Republikeinen eerder akkoord zouden gaan als Israël erin zou zitten.

Israël heeft hulp nodig

De deal gaat over een gezamenlijk hulppakket van 118,3 miljard dollar, wat neerkomt op ongeveer 109,8 miljard euro. Zeker zestig miljard dollar (55,7 miljard euro) is voor Oekraïne bestemd en 17,6 miljard (circa 16,3 miljard euro) gaat naar Israël. Dat laatste land kan de hulp goed gebruiken: sinds de aanval van terreurorganisatie Hamas en de oorlog daartegen, is Israël overgeschakeld op een oorlogseconomie. Er ontstaan steeds meer tekorten, onder andere omdat de landbouw gestagneerd is.

De Senaat houdt woensdag een eerste stemming over het pakket, dat als door het Huis van Afgevaardigden is goedgekeurd. In het Huis hebben de Republikeinen de meerderheid en in de Senaat zijn de Democraten krap in de meerderheid. Momenteel vinden er in Amerika voorverkiezingen plaats voor de presidentsverkiezingen die op 5 november worden gehouden. Bij de Republikeinen is Trump de grote favoriet. Hij wil de hulp aan Oekraïne afbouwen, het grenshek opbouwen en Israël blijven steunen.

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël » Akkoord in Washington voor extra steun aan Israël