Gouwenaar krijgt taakstraf voor projecteren anti-Joodse leus

screenshot

Een man uit Gouda heeft een taakstraf van twintig uur gekregen voor het projecten van een antisemitische leus op een muur in het naburige Capelle aan den IJssel, zo meldt de Goudse Post. Dat deed hij in juli 2023. Met een lichtapparaat scheen hoij de tekst ‘Joden runden de slavernij, blanken schaften het af’ groot op een kantoorpand. De rechter in Dordrecht oordeelt dat er sprake is van groepsbelediging en illegale uitingen op een gebouw.

Geen eclips

Het gebeurde allemaal op 6 juli vorig jaar op het zogenoemde Eclipse-gebouw. Van een verduistering was echter geen sprake, eerder van een onaangename en anti-Joodse verlichting. De politie werd gewaarschuwd en die heeft een einde kunnen maken aan de projectie. De toen nog dertigjarige verdachte werd opgepakt en meegenomen naar het bureau.

De man had een projector, oortjes en een portofoon bij zich op het Toepad, dat ligt op de grens van Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Met zijn geluidsapparatuur wilde hij weten of iemand van de beveiliging van het bedrijventerreinen hem in de smiezen had. Hij ontsprong de dans echter niet: automobilisten op de Van Brienenoordbrug zagen de leus en er belden de politie. 

‘Een spontaan idee’

Voor de rechter biechtte de man op dat het ‘een spontaan idee’ was. “Maar ik was die week al gefrustreerd omdat koning Willem-Alexander een speech gaf bij Keti Koti over het slavernijverleden. Veel mensen denken vanuit een ‘schuld-cult’, wat betekent: ‘de blanken krijgen overal de schuld van en onze voorouders zijn schuldig aan de slavernij’, “aldus de veroordeelde. Hij relativering aanbrengen. “De hele wereld deed destijds aan slavernij. En het is uniek dat de blanken het afgeschaft hebben.”

De rechter wilde weten waarom hij de Joden in zijn leus erbij haalde. De man: “De slavenmarkt was een bepaalde tijd ook in handen van de Joden. Ik vind het dan ook niet een verwijt of belediging, maar een belangrijke nuance in geschiedenis. Het gaat erom dat het in het verleden gebeurd is. Ik wilde een andere kant van de geschiedenis laten horen. Het is geen geheim dat ik er zo in sta. Ik had niet verwacht dat deze actie een big deal zou zijn.”

Joden als groep ‘niet aardig’

De man ziet Joden als een groep die zich collectief vijandig naar anderen opstelt. “Maar individuen vind ik aardig. Ze zijn vaak muzikaal, slim en je kunt goede gesprekken met hen voeren. Ik heb persoonlijk nooit vervelende ervaringen met Joden gehad. Maar wat mij stoort zijn onjuiste vertellingen over het verleden. Het is mijn goed recht om daar iets tegenin te brengen.”

De rechter gaf aan de de reclassering zich zorgen maakt over de man. Die instantie stelt dat hij vaak botst met zijn familie en vrienden die zijn wereldvisie afkeuren. Ook botst hij met hen omdat hij betrokken is bij de White Lives Matter-beweging. Hij geeft aan hij zich wel kan inbeelden dat ‘mensen’ – doelend op Joden – zich beledigd voelen. “Maar mensen kunnen volwassen genoeg zijn om het niet als persoonlijke belediging te zien.” Op voorspraak van het OM veroordeelde de Dordtse rechtbank hem tot twintig uur taakstraf.

Categorie:

Home » Nieuws » Gouwenaar krijgt taakstraf voor projecteren anti-Joodse leus