‘From the river to the sea’ wordt strafbaar

Plenaire zaal tijdelijke Tweede Kamer (Tweedekamer.nl)

De omstreden leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ wordt in de toekomst strafbaar. Dat heeft een meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag besloten. Er was een Kamermeerderheid voor het voorstel van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) om de leus, die door velen als antisemitisch wordt ervaren omdat hij oproept tot het uitroeien van de Joden in Israël, strafbaar te stellen.

Geen actie

De motie werd vorige week donderdag ingediend door SGP-Tweede Kamerlid Diederik van Dijk. Het Wetboek van Strafrecht biedt wel mogelijkheden om mensen te vervolgen die de leus uiten, maar het Openbaar Ministerie (OM) en de politie maakten daar vooralsnog geen werk van. De motie roept het ministerie van Justitie en Veiligheid op om het OM en de politie aan te sporen om deze mensen alsnog te vervolgen.

Rechtse meerderheid

Het voorstel van de SGP werd aangenomen met stemmen van de andere christelijke en rechtse partijen. De Kamerfracties van de PVV, BBB, NSC, JA21, ChristenUnie en het CDA stemden voor. Samen hebben deze partijen een meerderheid. Van Dijk is tevreden. “Méér handvatten voor politie en OM om antisemitische leuzen bij demonstraties aan te pakken en geen Hamas-getier in onze straten of stations,” zei hij na afloop volgens De Telegraaf.

Eerste arrestaties

Het is nu afwachten op de eerste arrestaties tijdens demonstraties op straat of in de hallen van stations. Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas demonstreren anti-Israëlactivisten al maanden tegen Israël. Het is de bedoeling dat de politie hen op heterdaad betrapt en aanhoudt. Na arrestatiem volgt dan vervolging door het OM. Minister Dilan Yesilgöz (VVD) van Justitie en Veiligheid zal politie en OM nu moeten aansporen om hiermee aan de slag te gaan.

Categorie:

Home » Nieuws » ‘From the river to the sea’ wordt strafbaar