Alpinist Maurice Herzog overleden
Herzog, die werd geboren in een Joods gezin, was in de Tweede Wereldoorlog actief in het Franse verzet. Maar later zou hij vooral in de bergen veel lof krijgen. Eerst klom hij in de Alpen, maar daarna zette hij zijn zinnen verder en vooral veel hoger. Zijn doel was de Annapurna, een berg van 8.091 meter hoog in de Himalaya. De berg was al tevergeefs beklommen door tal van Franse expedities. De Annapurna (genoemd naar de hindoegodin van voedsel en welvaart) is namelijk een erg gevaarlijke berg.
Toch lukte het Herzog om de berg te bedwingen: op 3 juni 1950 bereikte hij met zijn landgenoot Louis Lachenal de top. Ze wapperden er met de Franse vlag, maar betraden de top zelf niet, naar eigen zeggen uit respect voor de godin. Het was de eerste keer dat iemand een berg beklom van meer dan 8.000 meter. Op de terugweg raakten de tenen en vingers van Herzog bevroren. Eenmaal beneden moesten ze geamputeerd worden.
Later schreef de alpinist een boek over zijn ervaringen op de Annapurna, dat een internationale bestseller werd. Het wordt beschouwd als een van de beste boeken over de bergbeklimsport. Daarnaast was Herzog van 1958 tot 1963 minister van jeugd en sport in de regering van toenmalig president Charles de Gaulle. Vervolgens was hij burgemeester van Chamonix en werd hij lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren