Dé online community van Joods Nederland. 11 Av 5778 · 23 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Alt-right activist ‘bekeerd’ door Joodse professor

John Turano, een populaire ‘alt-right’ activist, heeft deze beweging verlaten na een bijeenkomst in Portland in de Verenigde Staten. Hij werd bij die gelegenheid aangesproken door een Joodse professor.

Turano vertelde de Vanguard, de studentenkrant van de Portland State University, dat hij de beweging verliet wegens het alomtegenwoordige racisme en geweld. Hij zei dat hij gewoonlijk naar ‘alt-right’ demonstraties ging met het idee dat de linkse tegendemonstranten ‘ons haten’ en dat hij daar was om de vrijheid van meningsuiting van rechtse mensen te beschermen tegen antifascisten. Maar in juni kwam hij een ‘kleine Joodse tegendemonstrante’ tegen die hem van gedachten deed veranderen.

De Joodse actievoerster benaderde hem tijdens de demonstratie en vroeg hem: “Doet mijn leven ertoe?” Dat gaf mij een slecht gevoel over mijzelf,” zei Turano tegen de Vanguard. “Ik had niet goed opgelet; ik ging ervan uit dat wij omringd werden door mensen die ons haten. Maar ik heb een aantal mensen ontmoet die juist heel aardig leken.”

Sindsdien heeft Turano zich gedistantieerd van de ‘alt-right’ en noemt zijn deelname aan hun acties ‘een vergissing’. Hij blijft een supporter van Trump en een ‘trotse patriot’, maar betreurt zijn betrokkenheid bij de ‘alt-right’. Hij las online berichten uit die hoek en zag de symbolen van de ‘blanke nationalisten’ en ging nadenken over de vraag wat zijn mede-demonstranten nu echt waren. “Racistisch is niet ver van de waarheid,” zei hij tegen de Vanguard.

Het begrip ‘alt-right’ is bedacht door Steve Bannon, de oprichter van het extreem-rechtse Breitbart News en op dit moment ‘Hoofd Strategie’ in het Witte Huis van Donald Trump. Het is een beweging die racistisch en anti-links is en die ook sterke antisemitische tendenzen heeft volgens de Anti-Defamation League. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X