Amalia ‘beïnvloed’ door anti-Israël-acties op UvA

Prinses Amalia, juni 2024 (beeld: K. Rijken)

Kroonprinses Amalia heeft enige last gehad van de anti-Israël-demonstraties en bezettingen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). De Oranjetelg studeert er Politics, Psychology, Law and Economics aan de faculteit Sociale Wetenschappen, die op het Roeterseiland ligt. Anti-Israël-activisten bezetten het terrein en richtten later in een van de gebouwen grote ravage aan. Amalia was vrijdag te zien tijdens de jaarlijkse zomerfotosessie van het koninklijk gezin.

De prinses liet iets over de situatie aan de UvA los nadat AD-verslaggever Jeroen Schmale er naar vroeg. Hij wilde weten of zij last had gehad van de anti-Israëlbezettingen en -protesten. In de tweede week van mei werd het Roeterseiland bezet en ontruimd, en later die maand gingen activisten een van de gebouwen binnen om alles kort en klein te slaan. Het zorgde voor veel studenten en medewerkers voor een onveilige sfeer.

Amalia woont en studeert in Amsterdam, waar je niet om de anti-Israël-demonstraties en -acties heen kunt. Op haar faculteit bleven de demonstraties haar niet bespaard. Ze veroordeelt die niet, zei ze tegen de krant. Zo was ze de campus toen deze acties plaatsvonden. De Oranje zei blij te zijn in een land te leven waar alle meningen worden gehoord. Wel leverden de demonstraties haar en andere studenten ‘iets meer stress op voor de tentamens’.

De universiteit was gesloten en dat werkte niet mee, aldus Amalia, die moest blokken voor haar tentamens. Over de inhoud zei ze niets: onbekend is wat zij vindt van het Israëlisch-Palestijns conflict en of ze het met de activisten aan haar universiteit eens is. Het is immers gebruikelijk dat leden van het Koninklijk Huis geen mening geven over politieke kwesties. Als ze dat wel doen, dan is het kabinet verantwoordelijk. Wel wilde Amalia kwijt dat ze nog niet weet wat voor een cijfers ze voor deze tentamens heeft gehaald.

Bernhard

Koning Willem-Alexander ging in op een vraag over het lidmaatschap van de NSDAP van prins Bernhard. Zijn grootvader was voor diens komst naar Nederland jarenlang lid van de nazipartij van Adolf Hitler, om zo zakelijk mee te kunnen tellen in nazi-Duitsland. Hoewel jaren na de oorlog al bekend werd dat hij lid was geweest, dook afgelopen najaar de lidmaatschapskaart op. Volgens de koning ligt die nu in een archief in Berlijn. Bernhard heeft volgens hem ‘niet aan geschiedvervalsing gedaan’ door de kaart niet te vernietigen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Amalia ‘beïnvloed’ door anti-Israël-acties op UvA