Universiteiten: wij gaan Israël niet boycotten

De UvA, Binnengasthuis (beeld: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Attribution-Share Alike 4.0 International license)

De vijftien Nederlandse universiteiten gaan geen algehele boycot uitvoeren op Israël. Dat meldt dagblad Trouw, waar ze klare wijn schenken in een ingezonden brief. In de afgelopen weken was het onrustig op de universiteiten, waar anti-Israël-activisten de boel op stelten zetten om een boycot tegen het land voor elkaar te krijgen. De vele rellen, bezettingen en vernielingen blijken nu nutteloos te zijn geweest. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël is tevreden met de verklaring van de universiteiten.

Samen hebben de besturen van de vijftien Nederlandse universiteiten besloten om niet tot een boycot van Israël over te gaan. Dat zou immers indruisen tegen de academische vrijheid en insteek, zo schrijven ze in een open brief in Trouw. ‘Natuurlijk staan wij pal voor de kernwaarden die zo fundamenteel zijn voor onze samenleving: vrijheid, rechtvaardigheid en respect voor de mensenrechten. Maar wat de universiteit tot een uniek instituut maakt, is onze toewijding aan academische vrijheid: de vrijheid om te kunnen onderzoeken, na te denken en te debatteren, ook als dat schuurt met onze en andermans diepste overtuigingen’, schrijven ze.

Samenwerken belangrijker

De brief vervolgt: ‘In wetenschappelijke samenwerking delen wij deze kernwaarde van vrijheid met onze partners en zien wij een belangrijk kanaal om de dialoog over onze fundamentele kernwaarden met instellingen waar deze kernwaarden mogelijkerwijs onder druk staan, toch door te zetten. Juist in de huidige situatie is de academische vrijheid van individuele wetenschappers én van instellingen van het grootste belang’. Ook zeggen ze: ‘Wij vinden het belangrijk kritische Israëlische wetenschappers niet te isoleren, net zo goed als wij er sterk aan hechten onze Palestijnse collega’s te steunen’.

Tevens schrijven de universiteitshoofden: ‘“Sowieso zullen wij nooit banden met een heel land verbreken. Dit overwegen wij enkel als de Rijksoverheid ons dit dwingend oplegt of adviseert, zoals bij Rusland het geval was.” Maar wat we wel verwachten, is dat samenwerkingsverbanden het mogelijk maken een open en kritisch gesprek met elkaar te voeren’.

Klare wijn

Het CIDI is tevreden met de open brief van de universiteiten. ‘Goed dat de universiteiten zich duidelijk uitspreken en niet buigen voor de druk van een kleine groep activisten. De vijftien universiteiten laten eindelijk een duidelijke ‘nee’ horen tegen het verbreken van contacten met Israelische universiteiten. Hier kunnen de Gerrit Rietveld Academie, het Haagse Conservatorium, de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en een aantal Hogescholen in ons land nog veel van leren en een voorbeeld aan nemen’, laat directeur Naomi Mestrum aan Jonet.nl weten.

Mestrum is blij dat er nu klare wijn geschonken wordt. Op de universiteiten gaat de vorming van de ethische commissies ondertussen door. Daarin zullen de verschillende samenwerkingsverbanden van universiteiten verder onderzocht worden. Mestrum schrijft aan Jonet.nl: ‘Het CIDI zal blijven monitoren dat hierin een rechte lijn wordt getrokken en er niet alsnog andere regels gaan gelden voor Israel. Ik verwacht namelijk niet dat de activisten genoegen gaan nemen met deze verklaring. Waakzaamheid is geboden’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Universiteiten: wij gaan Israël niet boycotten