De vier bevrijde gegijzelden: om wie gaat het precies?

Noa Argamani, courtesy

Vier Israëliërs die sinds 7 oktober in Gaza door Hamas gegijzeld waren, zijn zaterdag levend teruggekeerd in hun land. Ze maken het goed. In Israël is de vreugde over de terugkeer van het viertal groot. Ze werden begroet door premier Benjamin Netanyahu en president Yitzhak Herzog. Nog zeker 116 anderen zijn nog in de Gazastrook, dood of levend. Maar om welke vier gaat het precies? En hoe zijn ze bevrijd door het Israëlische leger (IDF) en hun bondgenoten?

Tijdens een gewaagde operatie in het midden van de Gazastrook werden de vier gegijzelden door het IDF gered. Dat gebeurde op zaterdagochtend nadat er weken aan planning aan vooraf was gegaan. Niet alleen de Shin Bet, maar ook buitenlandse inlichtingendiensten hebben geholpen bij het opsporen van deze vier Israëlische burgers, die sinds 7 oktober vorig jaar in handen waren van terreurbeweging Hamas. Met de bevrijding van de vier lijkt een regeringscrisis afgewend: minister Benny Gantz die had gezegd af te treden, trok dit voornemen op zaterdag in.

Meisje op de motor

Het gaat om Noa Argamani (26), Almog Meir Jan (21), Andrey Kozlov (27) en Shlomi Ziv (41). Allen waren ontvoerd van het Supernova-muziekfestival nabij kibboets Re’im in het zuiden van Israël. Officieren van de Yamam-antiterrorisme-eenheid vielen samen met Shin Bet-agenten twee Hamas-gebouwen binnen. Deze bevonden zich in het hart van Nuseirat in Midden-Gaza. Argamani werd uit een pand gered, terwijl Meir Jan, Kozlov en Ziv zich op het andere gebouw bevonden.

Argamani is te zien in een van de eerste Hamas-video’s die op 7 oktober werd vrijgegeven tijdens de massaslachting van honderden feestgangers op de Supernova-festival. Het gaat om de jonge vrouw, die zittend op de achterkant van een motorfiets ‘Dood mij niet!’ schreeuwde. Radeloos stak ze haar hand uit naar haar vriend Avinatan Or, die nog steeds in Gaza wordt vastgehouden door Hamas-terroristen. Acht maanden lang zat de tweedejaars studente van de Ben Gurion Universiteit verscholen in de krochten van Hamas.

Gen Z.

De 21-jarige Gen Z. Israëli Almog Meir Jan is de tweede die bevrijd is op zaterdag. Hij ging op 7 oktober naar het Supernova-feest om de fuiven voordat hij de dag erna, op 8 oktober, in dienst in het IDF zou gaan. Die dag liep helemaal anders. Terwijl de terroristen van Hamas het festival overvielen, rende hij voor zijn leven. Meir Jan belde zijn moeder en zei: “Ze schieten, ze schieten”. Hij kon niet achterhalen wat er aan de hand was.

Een aantal uur na zijn bevrijding, op zaterdag 8 juni, gaf Meir Jan zijn eerste reactie de media. “Bedankt, bedankt iedereen, Am Yisrael Chai,” zei hij tegen de radiozender van publieke omroep KAN. “Het gaat nu helemaal goed met mij, ik ben bij de ondersteunende familie. Bedankt voor alles.” Zijn moeder Orit vertelde dat zijn ware toestand nog duidelijk moet worden. Zee voegde eraan toe dat de familie diep geroerd is en dat er ‘een vloed aan emoties’ is, aangezien velen hem vandaag in het ziekenhuis hebben bezocht.

Russische migrant

De Russisch-Joodse migrant Andrej Kozlov (27) is de derde die op zaterdag door het IDF werd bevrijd. Van hem was op 7 oktober om negen uur ‘s ochtends voor het laatst iets vernomen. Hij was nog geen 1,5 jaar in Israël woonachtig en had Sint-Petersburg verlaten om een beter leven dan in Rusland te vinden. Kozlov werkte als bewaker van het Supernova-festival. Hij sms’te zijn vader dat hij geweerschoten om zich heen hoorde en stuurde Whatsapp-berichten naar zijn vrienden. Hij vertelde hen dat hij zich nergens kon verstoppen toen de schutters het feest overspoelden, waarbij zo’n 350 mensen omkwamen en tientallen anderen gegijzeld werden. Kozlov heeft geen familie in Israël.

Meegesleurd

Kozlovs collega-beveiliger Shlomi Ziv (41) was ook aan het werk op het festival toen hij plots Hamas-terroristen zag aankomen. Rond half acht ‘s ochtends op 7 oktober appte hij zijn zus dat alles in orde was. Hij en een groepje collega’s hadden dekking kunnen zoeken en zaten veilig in de auto naar huis. Alles liep anders toen het verkeer vastliep en de terroristen dichterbij kwamen. Hij kwam onder vuur te liggen en Aviv Eliyahu, een familielid van zijn vrouw die de beveiligingsmanager op het festival was, en Jake Marlowe, een vriend, werden gedood. Hijzelf werd meegesleurd naar Gaza.

UNWRA-gebouw

Het gaat om een precisieoperatie van het IDF in Gaza, waar onder andere een VN-school van UNRWA moest worden ingegaan. De terroristen die de vier Israëli’s gegijzeld hielden waren volgens de Israëlische autoriteiten een ‘tikkende tijdbom’, omdat ze vanuit drie klaslokalen nieuwe terreuraanvallen aan het voorbereiden waren. Er waren geen vrouwen en kinderen in de lokalen aanwezig. Er werden intelligente wapens gebruikt om de terroristen te elimineren. Een aantal van hen heeft deelgenomen aan de terreuraanval van 7 oktober. Het is de vijfde keer sinds het begin van de oorlog dat strijders van Hamas en Islamitische Jihad in UNWRA-gebouwen zaten.

Angelsaksische hulp

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben Israël geholpen in het opzetten van de bevrijdingsactie door informatie door te spelen. Amerikaanse en Britse diensten wisten waar de vier zich bevonden en konden hun coördinaten doorgeven, zo meldde de New York Times zaterdagavond. Ook gaf Amerika logistieke ondersteuning om de bevrijdingsactie mogelijk te maken. Gedurende de hele oorlog zijn Britse en Amerikaanse teams in Israël zijn geweest om de Israëlische inlichtingendiensten te helpen met het verzamelen en analyseren van informatie over de gegijzelden.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël » De vier bevrijde gegijzelden: om wie gaat het precies?