Ambassadeur Israël niet naar filmfestival Parijs

Minister van Cultuur Miri Regev is zo boos over de keuze van de film die vertoond zal worden op de openingsavond van het Israëlisch Filmfestival volgende maand in Parijs dat zij ambassadeur Aliza Bin-Nun opgedragen heeft weg te blijven bij deze gelegenheid.

Minister Regev heeft geprobeerd de vertoning van de kritische Israëlische film ‘Foxtrot’ bij de opening tegen te houden, maar is daar niet in geslaagd. ‘Foxtrot’ van Samuel Maoz is een drama dat de bezetting van de Westelijke Jordaanoever tot onderwerp heeft. De film won de Juryprijs op het Filmfestival van Venetië in 2017 en de Ophir Prijs voor beste film. Maar Regev is van mening dat de film (die zij niet gezien zegt te hebben) het Israëlische leger beledigt.

Het Israëlisch Filmfestival is één van de driehonderd culturele evenementen die dit jaar gepland zijn als onderdeel van een gezamenlijk Israëlisch-Frans initiatief. De Israëlische regering draagt zes miljoen sjekel (bijna 1,4 miljoen euro) bij aan het project. In het kader van dit initiatief zullen Franse culturele evenementen plaatsvinden in Israël en Israëlische in Frankrijk.

Regev hoorde afgelopen woensdag van Bin-Nun over de beslissing om ‘Foxtrot’ te vertonen op de openingsavond. “Het is niet juist als de staat Israël een festival steunt dat een podium biedt aan films die laster over ons verspreiden in de hele wereld en die leugens bevatten over Israëlische soldaten en burgers,” aldus Regev.

Regev wil dat haar ministerie de financiële steun aan het festival intrekt. Zij zou tevens premier Netanyahu op de hoogte stellen en hem vragen het ministerie van Buitenlandse Zaken op te dragen alle steun aan het festival in te trekken.

‘Foxtrot’ is een parabel over het noodlot en de onmacht van mensen om hun eigen lot te bepalen. In de openingsscène krijgt een welvarend echtpaar in Tel Aviv te horen dat hun zoon is omgekomen tijdens de militaire dienst. De film onderzoekt de manier waarop trauma zowel individuen als de maatschappij beschadigt, en beweegt zich tussen verschillende generaties.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Cultuur » Film » Ambassadeur Israël niet naar filmfestival Parijs