Ambassadeur Israël open over relatie met kabinet-Schoof

Modi Ephraïm en Caspar Veldkamp, sept. 2024 (beeld: Modi Ephraïm, X.com)

Dit hadden we niet van een bevriende regering verwacht, is de boodschap van Modi Ephraim. De Israëlische ambassadeur in Nederland gaf een interview aan De Telegraaf, waarin hij een boekje open deed over hoe Israël de verhouding tussen beide landen onder het kabinet-Schoof beleefde.De houding van het deze week gevallen kabinet veranderde sinds juli vorig jaar van een Israël-vriendelijke naar een Israël-kritische.

Het begon allemaal nog zo mooi voor Israël in Den Haag: na het aantreden van het rechtse kabinet-Schoof werd duidelijk dat het land van de Nederlandse regering weinig kritiek hoefde te duchten. Minister Caspar Veldkamp (NSC) stelde in de zomer van vorig jaar dat stille diplomatie de beste remedie was voor een goede omgang met Israël, zeker inzake het conflict in Gaza. Minder uitgesproken is beter, zei Veldkamp nog.

Boezemvriend?

De insteek van het kabinet draaide in het voorjaar van 2025, toen de strijd in Gaza verhevigde en de publieke opinie in Nederland zich tegen Israël begon te keren. Van de boezemvriend die achter de schermen met Israël sprak en zo kritiek uitte, veranderde Den Haag voor Jeruzalem in een land dat openlijk kritiek uitte. Veldkamp kreeg in de EU zelfs een meerderheid voor een onderzoek naar mensenrechtenschendigen van Israël.

‘Genocide’

Thans is ambassdeur Ephraim bezorgd over de ontwikkelingen in Nederland. Te vaak gebruiken Nederlandse politici, media en activisten goedkope, polariserende taal, zoals het strooien met termen als ‘genocide’, zegt hij tegen De Telegraaf. Of het verspreiden van verhalen dat Israël op burgers schiet bij de uitdeelpunten voor voedsel in Gaza, een onwaarheid, aldus Ephraim.

Chantagemiddel

“Hamas doet er alles aan om het uitdelen van miljoenen maaltijden rechtstreeks aan burgers te ondermijnen’, omdat Hamas die controle terug wil. Zij gebruiken voedsel als chantagemiddel,” legt Ephraim uit. Tijdes de voedseldistributie vielen doden en is spijtig, maar het gebeurt uit pogingen ban Hamas om chaos te veroorzaken. “We beschermen distributiepunten. En ja, soms zijn er waarschuwingsschoten. Maar dat is niet met het doel om burgers te schaden: het is om hen te beschermen tegen Hamas.”

Klap

De roep van Veldkamp voor een EU-onderzoek naar mensenrechtenschendigen door Israël – om vervolgens bij bewijzen de associatieovereenkomst tussen de EU en het land op te schorten of op te heffen – kwam in Jeruzalem hard aan, aldus Ephraim. Van Nederland, een land dat Israël sinds zijn oprichting tot een van de trouwste bondgenoten rekent, hadden de Israëliërs dat niet verwacht.

Schadelijk

“We hadden dit niet van een bevriende regering verwacht. Nederland was altijd een eerlijke bemiddelaar. Deze beslissing is schadelijk voor de relatie; op politiek, economisch en wetenschappelijk gebied,” aldus Ephraim in de krant. Nederland krijgt juist last van meer antisemitisme door het handelen van Veldkamp. “Als je Israël structureel bekritiseert, open je de deur voor extremisten op straat.”

BDS

De partijcombinatie GroenLinks-PvdA stelt voor om de anti-Israëlbeweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) te steunen met belastinggeld. Dat zou een foute zet zijn, stelt Ephraim. “BDS is geen beweging voor vrede. Het is een radicale, anti-Israëlische beweging die ondermijnend werkt, ook voor Nederlandse belangen. Zoiets hoort niet thuis in een volwassen politieke partij.” Beide partijen willen als een partij meedoen aan de vervroegde Tweede Kamerverkiezingen van 29 oktober.

Abou Hafs

In Katwijk liep onlangs een bijeenkomst van Christenen voor Israël (CvI) uit de hand toen pro-Palestijnse activisten die kwamen verstoren. Dat gebeurde onder leiding van de de radicale spreker Fouad ElBouch alias Abou Hafs. De ambassadeur was daarbij aanwezig. “We respecteren het recht op demonstratie, absoluut. Maar vrijheid van meningsuiting mag geen vrijbrief zijn voor intimidatie. Joodse burgers en organisaties hebben het recht zich vrij en veilig te uiten.”

Zorgen

Ephraim en zijn mensen hebben steeds meer zorgen over de veiligheid van Joodse Nederlanders en Israëli’s in Nederland. “Mensen komen naar me toe en zeggen: Ik voel me niet meer veilig in Amsterdam,” vertelt hij. “Dat raakt me. De Joodse gemeenschap is een onmisbaar deel van de Nederlandse samenleving en mag nooit doelwit worden van haat of vandalisme.”

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Ambassadeur Israël open over relatie met kabinet-Schoof