Ambassadeur Israël opent expositie in sjoel Elburg

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het is voor het eerst dat het Veluwse dorp door een Israëlische ambassadeur wordt bezocht. De titel van de tentoonstelling van kunstenaars Marc de Klijn en Henny van Hartingsveldt verwijst naar het ‘lesjana haba biroesjalajiem’ (volgend jaar in Jeruzalem), een gezegde dat jaarlijks door Joden bij hun traditionele paasmaaltijd over de hele wereld wordt uitgesproken. Daarmee spreken de Joden de wens uit om terug te keren naar hun vaderland.

De expositie laat zien dat Israël een inspiratiebron is voor beide kunstenaars. De keramische beelden van Van Hartingsveldt zijn veelal gebaseerd op bijbelse thema’s en Joodse feestdagen. Met hun aardse kleuren en opgerichte vormen willen zij het leven vieren. De kleurrijke aquarellen van De Klijn tonen boeiende landschappen rondom het meer van Galilea (Kineret), Eingedi, Nain, de stad Jeruzalem, Kapernaüm en Guvrin, maar ook portretten van rabbijnen. 

Het echtpaar uit Kampen verhuist dit jaar naar Israël en spreekt met deze expositie ook haar persoonlijke wens uit. De tentoonstelling in Museum Sjoel Elburg markeert een belangrijk moment in hun leven en werk. De Klijn en Van Hartingsveldt wonen sinds 1991 in Kampen. Aanvankelijk schilderde De Klijn zelf vooral figuratieve landschappen in aquarel, maar in de jaren tachtig werd zijn werk steeds abstracter. Van Hartingsveldt maakt handgevormde keramische objecten met het leven als belangrijk thema. Na een reis naar Auschwitz in 1995 staat de persoonlijke verwerking van de Jodenvervolging centraal in hun werk.

Categorie:

Home » Nieuws » Ambassadeur Israël opent expositie in sjoel Elburg