Portugal wil verdreven Joden terug

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Al in 1989 had toenmalig president Mario Soares al vergiffenis gevraagd voor het leed dat de Joden in Portugal gedurende de inquisitie (15de en 16de eeuw) is aangedaan. Nu heeft het parlement in Lissabon unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd die de nationaliteit verleent aan alle afstammelingen van Joden die ooit uit het land verdreven zijn.

Daarmee draait Portugal een decreet terug uit 1497, waarmee koning Manuel I de Joden in het land dwong om zich te bekeren tot het katholicisme of te vertrekken, vaak met achterlating van bijna al hun bezit. Vele ‘bekeerde’ Joden werden de volgende eeuw bloedig vervolgd door de Inquisitie. Veelal vermoedden de autoriteiten dat de bekering slechts openlijk was, hetgeen vaak klopte. Deze katholieke Joden werden Maranen genoemd. Door de inquisitie is het aantal Joden in Portugal tot vandaag de dag teruggevallen tot onder de 2.500. Een aantal bestaat nog uit vluchtelingen en hun afstammelingen die in de Tweede Wereldoorlog een onderkomen vonden in Portugal.

De regering van Spanje zou overwegen om zo’n wet goed te laten keuren door het parlement. Ook Spanje werden in 1492 de Joden gedwongen om zich te bekeren of te vertrekken.

Bron: VRT

Categorie:

Home » Nieuws » Portugal wil verdreven Joden terug