Zweedse burgemeester belaagd om verbod verkoop anti-Israëlische T-shirts

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het gebeurde op 7 april, toen Green nietsvermoedend over straat liep. Twee mannen kwamen op hem af en vielen hem aan. De politicus raakte licht gewond, maar kan zich niet meer herinneren hoe de daders er uit zagen. Wel heeft hij aangifte gedaan tegen zijn belagers. Verder maakt hij met momenteel goed. 

Volgens de politie heeft de aanval vermoedelijk te maken met het verbod dat Green (lid van de centrum-rechtse Moderata Partij) wilde uitvaardigen tegen de verkoop van anti-Israëlische T-shirts in een lokale boekhandel. De winkel, die voornamelijk socialistische literatuur verkoopt, bevindt zich in een cultureel centrum dat subsidie krijgt van de gemeente. Op de T-shirts staat te lezen: ‘Burn Israël Burn’. Dit vond Green te ver gaan, onder meer omdat de winkel meeprofiteert van de gemeentelijke subsidies. De kledingstukken waren te koop voor dertig euro per stuk.

De strijd, die tot op deze week verbaal was, woedt eigenlijk al drie jaar. Zo vindt de burgemeester ook dat de winkel het karakter van Jönköping ondermijnt en moet vertrekken uit het cultureel centrum. Green dient op 26 april een voorstel in in de gemeenteraad om de zaak dicht te doen. “Het ziet er naar uit dat een meerderheid van de raad voor sluiting van de winkel is”, aldus Green. “Het is belangrijk dat boodscahppen die oproepen tot de vernietiging van landen, niet in onze gemeentelijke gebouwen te zien zijn. Ik wil niet dat Jönköping bekend komt te staan als een antisemitische stad, zoals dat al wel het geval is met andere steden in Zweden.” Hij doelt op de stad Malmö, waar Joden sinds een aantal jaar niet meer veilig over straat kunnen.

Categorie:

Home » Nieuws » Zweedse burgemeester belaagd om verbod verkoop anti-Israëlische T-shirts